Alegeri SUA | Donald Trump a câștigat votul în Colegiul Electoral

  • 20 Decembrie 2016 09:01
Alegeri SUA | Donald Trump a câștigat votul în Colegiul Electoral

Reprezentanții Colegiului Electoral l-au desemnat pe republicanul Donald Trump drept câștigător al alegerilor prezidențiale din Statele Unite.

306 electori au decis ca miliardarul republican să devină noul ocupant de la Casa Albă, în vreme ce doar 232 de electori s-au îndreptat spre tabăra democratei Hillary Clinton, care a câștigat cu un avans de peste 2,8 milioane de sufragii votul popular din SUA, transmite Digi24.ro.

Într-o primă reacție, Donald Trump a spus că va face eforturi pentru a uni țara și a promis că va fi președintele tuturor americanilor.

Pentru a fi ales președinte este nevoie de votul a cel puțin 270 de membri ai Colegiului Elector.

Rezultatele acestui vot urmează să fie validate într-o sesiune comună a Senatului și Camerei Reprezentanților care va avea loc la 6 ianuarie.

Aceasta era o etapă oficială obligatorie înainte ca Donald Trump să fie învestit oficial în funcția de președinte, eveniment care se va întâmpla la 20 ianuarie.

Mulți își puneau speranțele în unele „dezertări” ale membrilor Colegiului Electoral, care să întoarcă în mod spectaculos rezultatul alegerilor de la 8 noiembrie. Scrutinul a consfințit victoria lui Donald Trump, deși, potrivit sistemului electoral american, cea care a câștigat cele mai multe voturi din partea alegătorilor a fost Hillary Clinton.

Fiecare stat are un număr de reprezentanți în Colegiul Electoral, stabilit în funcție de populația statului respectiv. Candidatul care câștigă votul popular în statul respectiv obține, teoretic, voturile tuturor reprezentanților statului în Colegiul Electoral. Totuși, aceștia nu sunt obligați să voteze pentru candidatul care a câștigat în statul reprezentat de ei. 

Votul de luni din Colegiul Electoral vine în condițiile în care agențiile americane de informații au acuzat Rusia de atacuri informatice vizând Partidul Democrat. Atacurile au avut ca obiectiv să influențeze scrutinul prezidențial în favoarea republicanilor. Această concluzie a determinat mai mulți democrați să le ceară unor electori să nu voteze luni așa cum le cere statul lor.

În timpul sesiunii Colegiului Electoral, peste 200 de manifestanți au înfruntat gerul în Pennsylvania, scandând „Nu Trump, nu KKK, nu SUA fasciste!” și „Nu trădării, nu lui Trump!”. Protestatari s-au strâns și în Colorado, Georgia, Carolina de Sud, Virginia, Texas și Nebraska.

Și, într-adevăr, au existat „electori dezertori”, dar cei mai mulți dintre aceștia au venit, culmea, din rândurile democraților. Șase electori au votat pentru un alt candidat. Patru au reprezentat statul Washington, tradițional democrat, care a fost câștigat de către Hillary Clinton. Trei dintre acești electori au votat pentru fostul secretar de stat Colin Powell, în vreme ce al patrulea a votat pentru amerindianul Faith Spotted Eagle, implicat în protestele față de construcția gazoductului din Dakota de Nord. Din rândul republicanilor, numai doi electori i-au întors spatele lui Trump.

Sunt primele alegeri prezidențiale din ultimul secol și jumătate când a existat mai mult de un elector „trădător” în Colegiul Electoral.  

A existat în istoria americană o situație în care Camera Reprezentanților a decis prin vot cine să fie președinte. În 1876. Din cauza disputelor din câteva state și a acuzației că unul dintre electorii din Oregon nu era eligibil, niciunul dintre candidați nu a reușit să obțină din prima cele 185 de voturi ale electorilor de care era nevoie pe atunci pentru a câștiga. Congresul a decis formarea unei comisii electorale. La capătul unor lungi negocieri, candidatul republican a fost ales. Trecuseră patru luni de la votul popular. În martie 1877, Rutherford Hayes era învestit în funcție și promitea că nu va sta la Casă Albă decât un mandat. Și s-a ținut de cuvânt.

La alegerile din 8 noiembrie 2016, Hillary Clinton a câștigat în marile aglomerări urbane și așa se explică diferența considerabilă la votul popular. În schimb, Donald Trump a câștigat în mai multe state și și-a adjudecat, teoretic, mai mulți electori în Colegiul Electoral.

Nu este prima dată când candidatul votat de cei mai mulți oameni nu devine automat președintele Statelor Unite. S-a întâmplat și în anul 2000, când Al Gore a avut o jumătate de milion de voturi în plus față de George Bush jr., dar a avut cinci electori în minus. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău