Alegeri pentru funcția de bașcan în Găgăuzia | Expertul Mihail Sirkeli semnalează numeroase încălcări în procesul electoral

  • 28 Iunie 2019 13:35
Alegeri pentru funcția de bașcan în Găgăuzia | Expertul Mihail Sirkeli semnalează numeroase încălcări în procesul electoral

Duminică, locuitorii din regiunea autonomă găgăuză își vor alege bașcanul. În cursă sunt înscriși patru candidați, iar societatea civilă care monitorizează procesul electoral constată un șir de încălcări, în special utilizarea resurselor administrative.

Alegătorii din regiunea găgăuză au de ales dintre patru candidați – actualul bașcan Irina Vlah, deputatul în Adunarea Populară de la Comrat, Serghei Cimpoieș, fostul deputat Ivan Burgudji și consilierul municipal de Comrat, Dmitri Manol. Toți patru candidează ca independenți.

Pentru validarea alegerilor este necesară participarea a cel puțin 50% plus un alegător, rata de participare fiind, aparent, și una din principalele mize ale scrutinului, în condițiile în care potrivit sondajelor de opinie Irina Vlah ar câștiga din primul tur. Mișcarea Devlet, condusă de fostul primar de Comrat și deputat PDM, Nicolai Dudoglo a chemat la boicotarea scrutinului, la fel cum o face și candidatul Dmitri Manol.

Sunt înregistrați aproximativ 106 mii de alegători, dar se atestă o tendință de a micșora acest număr, a comunicat pentru Radio Chișinău directorul Centrului Piligrim-Demo, Mihail Sirkeli, care monitorizează procesul electoral. El a făcut referire la mai multe încălcări, în special utilizarea resurselor administrative în campanie.

„Resursele administrative sunt utilizate din plin și asta ne îngrijorează foarte mult. În plus, mass-media locală nu reflectă echilibrat campania electorală. De asemenea, există probleme ce țin de examinarea plângerilor în instanțe”, a afirmat Mihail Sirkeli. 

Amintim că alegerile pentru funcția de bașcan urmau să fie organizate în luna mai, dar Adunarea Populară le-a amânat, pe ultima sută de metri înainte de începerea campaniei, pentru 30 iunie, invocând necesitatea unor modificări ale Codului electoral al regiunii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău