Alegeri 2026 | Cetățenii vorbitori de română din Transnistria, mobilizați să voteze un președinte pro-european

  • 30 Octombrie 2016 15:04
Alegeri 2026 | Cetățenii vorbitori de română din Transnistria, mobilizați să voteze un președinte pro-european

Directorul unui liceu în limba română din Transnistria i-a mobilizat pe cetățenii vorbitori de limbă română din partea stângă a Nistrului să meargă la vot pentru a susține un președinte pro-european al Republicii Moldova.

Directorul liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, a însoțit cadrele didactice, părinții și elevii cu drept de vot la Secția de votare 42 din localitatea Varnița din Republica Moldova, pentru a-și exercita dreptul electoral. Ei au fost nevoiți să treacă granița pentru a vota președintele Republicii Moldova, în condițiile în care autoritățile transnistrene au refuzat amenajarea de secții de votare pentru cetățenii moldoveni din regiunea separatistă, transmite corespondentul Agerpres.

"Am venit cu colectivul profesoral din Tiraspol, cu profesori, cu părinți și elevi din clasele mai mari ca să votăm pentru o schimbare. E timpul să fim europeni. Republica Moldova nu poate exista decât în Europa, alături de România", a declarat, pentru AGERPRES, Ion Iovcev.

Profesorul în vârstă de 65 de ani, care este principalul lider al românilor din republica anto-proclamată Transnistria, susține că nu a lipsit la niciun tur de scrutin organizat din 1990 încoace.

"E foarte greu să fii român în Tiraspol. Eticheta pusă de regimul din Tiraspol este ca și cum ai fi dușmanul numărul unu. De fapt, este o luptă continuă pentru existență, pentru a-ți apăra demnitatea, limba, istoria neamului, dar vreau să vă spun că într-un fel oarecare și cei din Tiraspol au început să mă stimeze și să ne stimeze pentru coloana noastră vertebrală, pentru poziția civică pe care o avem", a adăugat Ion Iovcev.

Directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol este considerat un adversar al autorităților de la Tiraspol, el fiind acuzat în trecut de nesupunere față de regimul separatist transnistrean. Pentru promovarea limbii române în partea stângă a Nistrului, Iovcev a fost decorat de președintele României cu Ordinul Republicii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău