Alegeri 2016 | De unde vor culege voturi Maia Sandu și Igor Dodon, pentru turul doi?

  • 31 Octombrie 2016 21:02
Alegeri 2016 | De unde vor culege voturi Maia Sandu și Igor Dodon, pentru turul doi?

Dacă unii comentatori politici cred că Igor Dodon, având în vedere scorul obținut în primul tur, este practic câștigător, alții consideră că Maia Sandu are șanse reale să câștige cursa pentru fotoliul de președinte dacă va reuși să mobilizeze electoratul proeuropean.

Solicitat de IPN, analistul politic Corneliu Ciurea a declarat că în favoarea socialistului Igor Dodon ar putea să-și dea votul susținătorii lui Dumitru Ciubașenco și, eventual,  electoratul comunist, dacă conducerea partidului nu va mai chema la ignorarea alegerilor și va face apel către simpatizanții comuniști să îl susțină pe candidatul PSRM. Totodată, Igor Dodon s-ar putea bucura de o parte din voturile democraților, dacă PDM se va certa cu Maia Sandu. „Deci are ceva resurse”, a spus Corneliu Ciurea. În opinia lui, având în vedere scorul obținut în primul tur, Igor Dodon este practic câștigător. „Nu-mi dau seama ce factor trebuie să intervină ca să schimbe raportul de forțe. Doar o minune o poate ajuta pe Maia Sandu  să devină președinte”, a spus Corneliu Ciurea.

Către Maia Sandu ar putea fi întreptate voturile susținătorilor celorlalți contracandidați din primul tur, în special voturile susținătorilor lui Mihai Ghimpu și Iurie Leancă. Poate avea loc și o mobilizare clară a tinerilor, care îi va aduce voturi suplimentare. O creștere a scorului electoral Maia Sandu o poate atinge și datorită unei mobilizări suplimentare la Chișinău, ceea ce va fi însă foarte greu de obținut pentru că în capitală și așa rata de participare a fost mare comparativ cu alte circumscripții, a mai spus Corneliu Ciurea.


Politologul Mihai Cernencu, contactat de IPN, este de părere că în primul tur de scrutin liderul Partidului Socialiștilor și-a mobilizat foarte exemplar electoratul. În turul doi are șanse să aibă drept resurse de vot și electoratul candidatului Partidului Politic Partidul Nostru, Dumitru Ciubașenco. Printre alegătorii lui Dodon se poate regăsi și electoratul Partidului Comuniștilor, care a boicotat alegerile în primul tur, dar și cel al Partidului Democrat, care și-a retras candidatul.

Cât ține de candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, în opinia lui Mihai Cernencu, aceasta ar putea culege din voturile candidaților Mihai Ghimpu, Iurie Leancă,  pentru care au votat nu doar membrii de partid. Principala resursă pentru a-și lărgi bazinul electoral pentru Maia Sandu ar fi tinerii, care au avut în aceste alegeri o prezență scăzută. În aceste condiții, în opinia politologului, Maia Sandu trebuie să vină cu un mesaj pentru a mobiliza tineretul. Și aici ar putea avea loc o situație similară celei din 2009, când a fost decisiv votul tinerilor. Politologul a dat drept exemplul și experiența celor două scrutine orășenești, când și Igor Dodon, și Zinaida Greceanîi, deși au avut susținere în alegeri, în turul doi au fost învinși.

Comentatorul politic Ion Tăbârță crede că Maia Sandu are șanse reale să câștige cursa pentru fotoliul de președinte dacă va reuși să mobilizeze electoratul proeuropean. Pentru a avea succes, rata de participare a electoratului pe interior ar trebui să crească cu 5%-10%. Dacă rata de participare va fi aceeași ca în primul tur, victoria lui Igor Dodon va fi mai facilă.

„Trebuie să luăm în calcul că Igor Dodon a acumulat peste 48% din voturi, adică aproape 50%. Alta ar fi situația dacă ar fi acumulat în jur de 42%-43%. Acum el trebuie să-și păstreze electoratul. Probabil de aceasta a și făcut acest apel către stânga politică din Republica Moldova. Pentru Maia Sandu nu este suficient să culeagă acele voturi ale dreptei care nu au votat pentru ea în primul tur. Ea trebuie să monitorizeze și acel electorat pasiv, care din anumite motive nu s-a prezentat la vot. Ca anume acest  electorat să-și dea votul pentru candidatul proeuropean Maia Sandu”, a spus comentatorul politic. Potrivit acestuia, în turul doi cei doi concurenți, Maia Sandu și Igor Dodon, pot obține un rezultat aproape egal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău