Alegeri 2016 | CEC va examina două contestații împotriva Maiei Sandu

  • 25 Octombrie 2016 11:45
Alegeri 2016 | CEC va examina două contestații împotriva Maiei Sandu

Comisia Electorală Centrală va examina în ședința de astăzi, 25 octombrie, două contestații, depuse de staff-ul electoral al președintelui PSRM, Igor Dodon, și de candidata independentă Maia Laguta, împotriva liderului Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu. În ambele cazuri, Maia Sandu este învinuită că ar fi profitat de un „transfer de imagine” din străinătate, interzis de legislația electorală.

Cei doi candidați au depus la CEC contestații în legătură cu apariția Maiei Sandu într-un șir de poze alături de cancelarul german, Angela Merkel, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Igor Dodon susține că aceste poze fac dovada unui suport străin pentru candidata Maia Sandu și califică apariția lor drept o încălcare extrem de gravă a legislației.

Amintim că Maia Sandu a participat săptămâna trecută la summit-ul Partidului Popular European (PPE), care s-a desfășurat în Olanda, La Maastricht. După această reunine, pe contul de Twitter al PPE a fost publicat un mesaj de salut și susținere pentru candidatul comun de centru dreapta, Maia Sandu, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

De asemenea, PPE a i-a cerut președintelui Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, să se retragă din cursa electorală, în favoarea Maiei Sandu, solicitare care a fost, însă respinsă de Leancă.

CEC a reacționat sâmbătă, pe 22 octombrie, la aceste apeluri ale unor oficiali europeni, atenționându-i că legislația electorală națională interzice persoanelor care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova să desfășoare activități de agitație electorală.

De asemenea, recent, CEC i-a aplicat Maiei Sandu un avertisment, după ce PD a semnalat că lidera PAS nu ar fi indicat toate cheltuielile electorale. O contestație similară a fost depusă de PD și la adresa candidatului socialiștilor Igor Dodon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău