Alegeri 2016 | Ce trebuie să știi despre al doilea tur de scrutin

  • 31 Octombrie 2016 20:08
Alegeri 2016 | Ce trebuie să știi despre al doilea tur de scrutin

În cazul în care niciunul dintre candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova nu a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, se organizează al doilea tur de scrutin pentru primii doi candidați stabiliți în ordinea descreșterii numărului de voturi obținute în primul tur.

Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la data primului tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. În cazul în care ambii candidați obțin același număr de voturi, se consideră ales candidatul care a întrunit mai multe voturi în primul tur de scrutin.

Dacă, în urma totalizării rezultatelor alegerilor, se constată că un candidat a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, Comisia Electorală Centrală declară alegerile valabile și candidatul ales. În termen de trei zile de la data semnării procesului verbal de totalizare a alegerilor, CEC prezintă Curții Constituționale un raport privind rezultatele alegerilor. În termen de zece zile, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

De notat, alegătorii care în turul întâi, în baza înregistrării în prealabil la pretură/primărie, au votat la altă secție de votare decât cea la care sunt arondați, se regăsesc în listele de bază și în turul doi pot vota la aceeași secție fără să fie nevoie să-și declare repetat locul aflării. Alegătorii care au votat în baza certificatului cu drept de vot trebuie să obțină un nou certificat dacă vor sa voteze la aceeași secție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:1,03 m/s
Thu
17
Fri
20
Sat
21
Sun
16
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău