Alegeri 2016 | Candidații independenți, Silvia Radu și Valeriu Ghilețchi spun că Republica Moldova este controlată de oligarhi
-
13 Octombrie 2016 19:11
Silvia Radu și Valeriu Ghilețchi, candidați independenți la funcția de președinte al Republicii Moldova, sunt de părerea că statul este influențat de unele grupuri politice.
Politicienii au evitat însă să răspundă la întrebarea cine sunt oligarhii care controlează în prezent situația din țară. Subiectul a fost abordat în cadrul unei debateri organizate de Centrul de Investigații Jurnalistice în proiectul „Prezidențiale transparente”, scrie anticoruptie.md.
„Eu cred că statul este influențat de anumite grupări politice, inclusiv de oligarhi. Nu pot fi de acord că este controlat de oligarhi. Cred că atunci când Partidul Comuniștilor era la guvernare, instituțiile de stat erau mai capturate decât cum sunt astăzi, dar acestea sunt realități ale R. Moldova. Una dintre sarcini care stă în fața noastră, a societății, și a viitorului președinte, este să minimalizăm controlul politic asupra instituțiilor statului, în special asupra justiției, pentru că ne dorim cu toții o justiție independentă”, a declarat Valeriu Ghilețchi. Pentru a-și justfica percepția că există un control al unor grupuri politice asupra instituțiilor din stat, deputatul a invocat procesele împotriva lui Vlad Filat.
„Am exprimat acest lucru și la APCE, și aici, că ar fi bine ca aceste procese să fie deschise. Nu înțeleg de ce e greu de asigurat transparența în aceste procese și atunci se pare că este o dimensiune politică în toate aceste decizii care se iau”, a punctat Ghilețchi.
„Eu sunt convinsă că ceea ce avem noi acum în R. Moldova este un stat în care politicienii au uitat că ei trebuie să servească acest popor. Noi avem instituții ale statului capturate de către politicieni care nu înțeleg că funcția lor este să servească cetățeanul R. Moldova. Ar fi cazul ca noi, cetățenii R. Moldova să ne punem întrebarea de ce acest principiu constituțional prin care poporul este suveranul adevărat nu își poate exercita puterea”, a răspuns Silvia Radu, întrebată dacă este R. Moldova un stat capturat.
Cei doi candidați la funcția de șef al statului au evitat să rostească numele vreunui oligarh. „Abia fac primii pași în politică. Nu cunosc bucătăria politică, am zis doar că e o luptă fără reguli. Pentru mine e un șoc, vă spun sincer. Din păcate cei din lumea afacerilor simt că atunci când vor să își desfășoare o afacere simt diferite nedreptăți”, a fost replica Silviei Radu.
„Eu nu am lista oligarhilor din R. Moldova. Dvs., jurnaliștii, aveți toată libertatea să faceți lista oligarhilor din R. Moldova. Eu am vorbit despre percepția mea că există această influență. Nu vreau să folosesc nume, neavând probe. Este un principiu al meu, fără a avea probe, nu învinuiesc pe nimeni”, a răspuns Valeriu Ghilețchi.
Declinul PLDM și proiectul politic al Silviei Radu
În cadrul aceleiași dezbateri electorale, Valeriu Ghilețchi a explicat care, în opinia sa, sunt motivele declinului Partidului Liberal Democrat. „PLDM nu a gestionat destul de bine criza în care ne-am pomenit după arestarea lui Vlad Filat. Au fost mai multe voci în cadrul partidului, în cadrul formațiunii că ar fi bine ca într-un timp scurt să fie ales un alt lider de partid, să putem aduce un suflu nou în conducerea partidului, să rămânem la guvernare și să asigură acel program electoral pe care ni l-am asumat. Nu s-au întâmplat aceste lucruri, s-au tărăgănat, congresul nu a avut loc, nu s-a găsit un nou lider care să ia locul domnului Filat. Ulterior, Valeriu Streleț a fost demis din funcția de prim-ministru. Pe de o parte Valeriu Streleț avea un potențial bun să preia conducerea partidului, dar a ezitat. Am încercat împreună să gestionăm această situație și nu am reușit. De când m-am aflat în PLDM am simțit o luptă foarte dură dintre aceste două formațiuni (PLDM și PD). Votul meu (pentru învestirea Guvernului Filip – n.r.) a fost unul din convingere, nu am luat niciun ban de la nimeni, nu a discutat înainte de acest vot cu Vlad Plahotniuc, nu am avut nici discuții particulare, nici generale. După căderea guvernului condus de Valeriu Streleț am pledat constant pentru participarea PLDM la guvernare”, a mărturisit deputatul exclus în această primăvară din fracțiunea Partidului Liberal Democrat.
Silvia Radu a dezvăluit în cadrul dezbaterilor că după ce a plecat de la Gas Natural Fenosa a intenționat să își lanseze un partid politic, un timp a lucrat la realizarea acestui proiect, iar ulterior a apărut oportunitatea de a participa la alegerile prezidențiale. „Nu am spus că după prezidențiale renunț la ideea proiectului politic”, a răspuns Radu, întrebată dacă a abandonat ideea de a-și crea un partid.
Joi, 13 octombrie, Centrul de Investigații Jurnalistice organizează astăzi o nouă dezbatere electorală, cu participarea candidatelor independente Ana Guțu și Maia Laguta.