Alegeri 2016 | Alegerile au fost libere și deschise, observatori CSI

  • 31 Octombrie 2016 14:17
Alegeri 2016 | Alegerile au fost libere și deschise, observatori CSI

Misiunea de observatori a Adunării Interparlamentare a Statelor participante la Comunitatea Statelor Independente susține că alegerile prezidențiale din 30 octombrie au fost libere, deschise și concurențiale. Concluziile au fost prezentate de Alexei Sergheev, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, luni, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Alexei Sergheev a declarat că cei 70 de observatori din partea misiunii au reușit să ajungă într-un număr mai mare de secții de votare decât cel preconizat, și anume în 267. Observatorii au constatat că toate secțiile de vot au fost echipate cu tot necesarul, însă la prima oră de la începerea procesului de vot în câteva secții au apărut probleme tehnice, care au fost înlăturate la scurt timp. Secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI a apreciat înalt deschiderea Comisiei Electorale Centrale față de toate chestiunile care necesitau intervenție și a apreciat că autoritatea electorală centrală a întreprins măsurile legale pentru desfășurarea alegerilor într-o manieră democratică.

Totuși, au fost și câteva abateri care au ajuns în vizorul misiunii de observatori. Acestea se referă în mare parte la amplasarea afișajului electoral în preajma secțiilor de votare. Au fost constatate cazuri când cetățenii au încercat să scoată buletinul de vot din secția de votare, iar la o secție de votare un cetățean a primit două buletine de vot, dar în toate cazurile s-a intervenit operativ, ceea ce a fost apreciat pozitiv de către misiunea de observatori.

Coordonatorul misiunii, Akramșo Felaliev, a declarat că neajunsurile tehnice nu au influențat procesul de vot, iar autoritățile electorale au dat dovadă de un nivel înalt de pregătire, ceea ce a făcut posibilă participarea la vot a unui număr esențial de cetățeni. De astăzi, misiunea de observatori începe procesul de monitorizare a campaniei electorale pentru cel de-al doilea scrutin.

Alexander Kineov, membru al Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse, a spus că procesul electoral a fost unul interesant, având în vedere că cetățenii Republicii Moldova și-au ales președintele după o perioadă de 20 de ani. Acesta a apreciat alegerile ca fiind bine organizate și desfășurate într-o manieră democratică și legală. Federația Rusă ar trebui să preia experiența Republicii Moldova de implementare a sistemului electronic de numărare a voturilor, ceea ce permite procesarea foarte rapidă a datelor, a mai spus Alexander Kineov. Observatorul a mai spus că a vorbit cu mai mulți alegători, care au venit la secțiile de votare nu din inerție, ci conștienți de importanța votului lor.

Misiunea de observatori a Adunării Interparlamentare a Statelor participante la Comunitatea Statelor Independente va monitoriza campania electorală și pentru cel de-al doilea tur de scrutin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,54 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău