Alegerea președintelui permanent al CSM a fost amânată

  • 28 Iulie 09:38
Alegerea președintelui permanent al CSM a fost amânată

Alegerea președintelui permanent al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost amânată pentru o altă ședință.

Membrii CSM au decis, cu opt voturi, excluderea acestui subiect de pe ordinea de zi. Unii membri ai CSM au considerat că introducerea acestui subiect este o provocare, că nu au fost respectate toate regulile la includerea acestuia pe ordinea de zi și că ar exista duble standarde.
 
Și procurorul general Alexandr Stoianoglo a cerut ca organizarea și desfășurarea concursului de alegere a președintelui CSM să fie eliminată de pe ordinea de zi.

Potrivit unor modificări recente ale legislației, în calitate de președinte al CSM poate fi ales și un membru din rândul profesorilor titulari, și nu doar din  rândul judecătorilor, așa cum era prevăzut anterior. Aceste proiect a fost înaintat de președintele Igor Dodon. Modificările au fost criticate de Asociația Judecătorilor, care a argumentat că în majoritatea țărilor UE, președintele forului judiciar este ales din rândul judecătorilor.

De asemenea, societatea civilă și opoziția au atras atenția că profesorii de drept au fost aleși în cadrul CSM pe criterii politice, prin voturile din Parlament ale partidelor aflate la guvernare, PDM și PSRM.

De asemenea, două ONG-uri, Institutul pentru Politici și Reforme Europene și Centrul de Resurse Juridice din Moldova, au atenționat că modificarea legii a fost făcută fără a aștepta Opinia Comisiei de la Veneția, nu a fost prevăzut un mecanism apolitic de selecție, iar numirea membrilor CSM de către Parlament nu prevede un mecanism riguros de verificare a integrității și reputației ireproșabile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:4,1 m/s
Mon
18
Tue
18
Wed
16
Thu
17
Fri
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău