Ala Nemerenco: Începând cu anul 2018 în R. Moldova au fost închise nouă maternități și continuă să vină solicitări din partea spitalelor raionale pentru lichidarea acestor secții din cauza numărului mic de nașteri

  • 17 Februarie 2022 13:41
Ala Nemerenco: Începând cu anul 2018 în R. Moldova au fost închise nouă maternități și continuă să vină solicitări din partea spitalelor raionale pentru lichidarea acestor secții din cauza numărului mic de nașteri

Începând cu anul 2018 în Republica Moldova au fost închise nouă maternități și continuă să vină solicitări din partea spitalelor raionale pentru lichidarea acestor secții din cauza numărului mic de nașteri, a declarat astăzi ministra Sănătății Ala Nemerenco. Ea s-a referit la această situație răspunzând la întrebările deputaților din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor care acuză actualele autorități de închiderea maternităților, transmite Radio Chișinău.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Valeriu Muduc i-a solicitat explicații ministrei Sănătății în privința închiderii maternității din cadrul Spitalului raional Fălești.

În ultimii ani în Republica Moldova au fost închise nouă maternități din cauza numărului mic de nașteri, a explicat Ala Nemerenco. Femeile preferă să nască în maternități mai mari și mai dotate, din care cauză, din cele mici pleacă specialiștii. În unele maternități sunt înregistrate mai puțin de o naștere pe săptămână, potrivit ministrei.

Nu este doar problema Făleștiului, dar a mai multor raioane. Deci, nu mai erau nașteri. Pe parcursul a unui an se înregistrau 45 de nașteri. Organizația Mondială a Sănătății spune foarte clar - o maternitate care are mai puțin de 400-500 pe an, devine foarte periculoasă pentru mamă și pentru copil. Ce să mai vorbim când avem 40-60 de nașteri pe an?

În plus, potrivit Alei Nemerenco, deciziile de închidere a maternităților nu sunt luate de Ministerul Sănătății, ci de spitalele raionale, care sunt fondate de consiliile locale.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică numărul de nașteri scade de la an la an. Astfel, dacă în 2014 în Republica Moldova s-au născut aproximativ 40 de mii de copii, în 2020 au fost înregistrate 30 de mii de nașteri, în scădere cu aproximativ 25%. În aceeași perioadă, numărul populației a scăzut cu aproximativ 235 de mii de persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău