Ajutorul acordat Ucrainei blocat la 90 de minute după apelul telefonic dintre Trump și Zelenski

  • 23 Decembrie 2019 08:32
Ajutorul acordat Ucrainei blocat la 90 de minute după apelul telefonic dintre Trump și Zelenski

Un responsabil al bugetului american a cerut Pentagonului "să aștepte" înainte de plăti un ajutor armatei ucrainene la o oră și jumătate după apelul telefonic între președintele Statelor Unite, Donald Trump, și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, arată un e-mail publicat duminică, notează AFP, preluat de Agerpres.

Acest e-mail face parte dintr-o serie de mesaje publicate de Center for Public Integrity, asociație a unor jurnaliști de investigație.

Donald Trump este vizat de o procedură de destituire, lansată de Camera Reprezentanților care a votat miercuri punerea lui sub acuzare, pentru că a condiționat ajutorul în valoare de 400 de milioane de dolari acordat Kievului de o anchetă ucraineană privind unul dintre potențialii săi rivali la prezidențialele din 2020, fostul vicepreședinte democrat Joe Biden.

E-mailul unui responsabil din cadrul Oficiul de Management și Buget (OMB), Michael Duffy, a fost trimis pe 25 iulie 2019 la orele 11.04, la o oră și 31 de minute după încheierea convorbirii telefonice dintre Trump și Zelenski.

"Având în vedere instrucțiunile pe care le-am primit și cunoscând intenția administrației de a examina ajutorul acordat Ucrainei (...), vă rog să așteptați înainte de a plăti noile fonduri promise de Departamentul Apărării", a scris el. "Dată fiind natura sensibilă a cererii, aș aprecia dacă ați face-o cunoscută strict celor care trebuie ținuți la curent", a adăugat el.

Partizanii republicani ai lui Trump din Camera Reprezentanților, într-un raport din 2 decembrie, au pledat în favoarea lui Duffy, subliniind că nu este "neobișnuit" să fie făcute astfel de cereri, potrivit Center for Public Integrity. Astfel, senatorul republican Ron Johnson a afirmat duminică al postul de televiziune ABC că publicarea acestui e-mail nu aduce "nimic nou" în dosarul montat împotriva președintelui.

În schimb, senatorul democrat Chuck Schumer a văzut în acesta o dezvăluire "explozivă". "Dacă nu este nimic ilegal în faptul de a reține fondurile, de ce Michael Duffey a vrut ca nimeni să nu știe ce a făcut?", a scris el pe Twitter.

"Dacă președintele este absolut nevinovat și nu ar trebui pus sub acuzare, de ce îi este atât de teamă că oamenii vor spune ce au de spus?", a afirmat la CNN senatoarea democrată Amy Klobuchar.

În pofida audierilor sub jurământ a 17 membri sau foști membri ai administrației sale potrivit cărora Trump s-a folosit de funcția sa în interes personal, șeful statului declară că este nevinovat, fiind, în opinia sa, victima unei "vânători de vrăjitoare" și a unei "tentative de lovitură de stat".

Donald Trump ar urma să fie judecat, cel mai probabil în ianuarie, de către Senat, unde majoritatea republicană a făcut deja cunoscut că îl consideră nevinovat și nu intenționează să îl destituie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău