AIEA condamnă atacurile cu obuze asupra centralei nucleare din Zaporojie

  • 20 Noiembrie 2022 15:00
AIEA condamnă atacurile cu obuze asupra centralei nucleare din Zaporojie

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a condamnat duminică atacurile împotriva centralei atomo-electrice ucrainene din Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei, cerându-le celor aflați în spatele acestora să le pună capăt imediat, transmite Agerpres.

Informația este extrem de tulburătoare. În sectorul acestei mari centrale nucleare au survenit explozii, ceea ce este total inacceptabil', a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat citat de AFP.

Rusia a acuzat duminică forțele ucrainene că au procedat la noi bombardamente împotriva centralei Zaporojie, dând însă asigurări că nivelul de radiații rămâne 'conform normei'.

'Regimul de la Kiev nu încetează provocările în scopul de a crea amenințarea unei catastrofe la centrala nucleară Zaporojia', a afirmat armata rusă într-un comunicat.

Sâmbătă și duminică, forțele ucrainene au tras mai mult de 20 de 'obuze de mare calibru' asupra centralei, potrivit sursei citate.

Obuzele au explodat mai ales între blocurile energetice 4 și 5 și au vizat acoperișul unei 'clădiri speciale' situate în proximitatea acestor blocuri.

În pofida bombardamentelor, 'nivelul de radiație în zona centralei rămâne conform normei', subliniază comunicatul.

De mai multe luni, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în zona centralei, care au avariat clădiri și au amenințat să producă un accident nuclear.

Centrala, care furniza în jur de o cincime din electricitatea Ucrainei înaintea invaziei ruse din februarie, a fost forțată să funcționeze de câteva ori pe baza generatoarelor de rezervă după ce a fost ocupată de forțele ruse

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău