Agricultorii moldoveni alarmați de criza valutară de proporții

  • 23 Februarie 2015 14:40
Agricultorii moldoveni alarmați de criza valutară de proporții

Confederației Naționale a Patronatelor și agricultorii moldoveni sunt tot mai alarmați de criza valutară de proporții cu care se confruntă Republica Moldova.

Aceștia dau vina pe autorități pentru situația complicată în care s-au pomenit și amenință cu acțiuni de protest, dacă în termen de 10 zile statul nu va interveni cu măsuri menite să redreseze situația, și să adopte un plan anticriză.

Într-o adresare publică, președintele Confederației Naționale a Patronatelor, Leonid Cerescu, a cerut noului Guvern să întreprindă de urgență măsuri care ar stabiliza valuta națională și ar contracara politicile speculative ce au dus la devalorizarea leului. De asemenea patronatele solicită convocarea Consiliului de stabilitate financiară care ar elabora un set de propuneri, printre care modificarea legii achizițiilor publice, a codului fiscal, în special a prevederilor ce țin de pierderi.

”Solicităm prim-ministrului Republicii Moldova convocarea imediată a Comitetului Național de Stabilitate Financiară, care are atribuția de a asigura o coordonare adecvată între autoritățile publice în cazuri de șocuri financiare extraordinare. Facem apel către Guvern să lanseze elaborarea unui plan național anticriză”, a declarat Leonid Cerescu.

În opinia vicepreședintelui Confederației Naționale a Patronatelor, Alexandru Slusari, și agricultorii s-au pomenit într-o situație complicată din cauza că majoritatea băncilor comerciale refuză să le acorde credite. În plus majoritatea producătorilor trebuie să achite rate mult mai mari, din cauza deprecierii leului. Patronatele au solicitat statului un termen de 10 zile pentru a redresa situația, în caz contrar, potrivit lui Alexandru Slusari, agricultorii sunt gata să iasă la proteste.

”Situația este aproape de panică. Dacă noi maxim în 10 zile nu vom primi răspunsuri la toate aceste întrebări, reacția agricultorilor va fi una imprevizibilă. Nu vreau să anticipez evenimentele, dar va fi o revoltă foarte pronunțată și una foarte mare”, a declarat Alexandru Slusari.

Rugat să comenteze solicitările Confederației Naționale a Patronatelor, premierul Chiril Gaburici, a menționat că Guvernul va întrerprinde toate măsurile necesare pentru a nu compromite anul agricol  2015.

”Guvernul se va activiza în această direcție pentru că este important să putem subvenționa și noi, din partea statului careva lucrări, pentru că suntem o țară agrară și trebuie să punem accent mare pe această ramură. Este important ca agricultorii să aibă acces la resurse financiare pentru a face lucrările de primăvară”, a declarat Chiril Gaburici.

Și directorul executiv al Confederației Naționale a Patronatelor, Dinu Armașu, a făcut apel la autorități să stabilească motivele declanșării crizei pentru a evita pe viitor astfel de situații și să se abțină de la orice atac la adresa reprezentanților sectorului real al economiei, în caz contrar mulți cor avea de suferit.

”În cazul în care statul nu întreprinde nimic, foarte mulți vor avea de suferit. Solicit autorităților să se abțină de la orice atacuri îndreptate împotriva agenților economici. Satul ar trebui să caute răspunsuri în Inactivitatea sa și în reglementările care există”, a menționat Dinu Armașu.

Confederația Națională a Patronatelor a solicitat majorarea fondului de subvenționare în agricultură până la un miliard de lei, calificând cele 610 milioane de lei preconizate pentru anul 2015 drept o ofensă la adresa agricultorilor. 
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău