Agricultorii care au protestat în fața Parlamentului au solicitat demisia ministrului Agriculturii și a premierului pentru că nu au gestionat bine criza din agricultură

  • 16 Decembrie 2020 13:42
Agricultorii care au protestat în fața Parlamentului au solicitat demisia ministrului Agriculturii și a premierului pentru că nu au gestionat bine criza din agricultură

După ce au protestat mai multe zile în fața Guvernului, fermierii au manifestat, astăzi, la Parlament unde au solicitat deputaților să nu voteze majorarea cotei TVA la producția agricolă. Protestatarii au solicitat demisia ministrului Agriculturii și a premierului pentru că nu au gestionat bine criza din agricultură. Manifestația s-a lăsat cu îmbrânceli între agricultori și carabinierii care asigurau ordinea în fața Parlamentului. Câțiva dintre protestari au mers în Parlament pentru a discuta revendicările lor cu deputații.

În fața Parlamentului fermierii s-au îmbrâncit cu polițiștii și carabinierii care au format un cordon pentru a împiedica accesul tehnicii agricole în scuarul Parlamentului. Totuși, două unități au reușit să urce câteva scări. Fermierii sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au reacționat și nu au venit cu o soluție la revendicările înaintare până acum. Este vorba despre anularea majorării cotei TVA la producția agricolă de la 8 la 12% și acordarea compensațiilor pentru culturile din grupa a II compromise de seceta din acest an.

Să rămânem la TVA-ul din acest an de 8% și să ne aloce minimum câte 3000 de lei la hectar. În ultimii 100 de ani nu a fost așa secetă cum a fost în anul acesta. Suntem puși la pământ. Măcar să ne putem porni ca să facem unele lucrări pentru anul viitor.

Nimeni nu știe ce ne așteaptă și anul viitor. Dacă mai avem și la anul așa o secetă, atunci ce o să fie? Ei știu cum se face o bucată de pâine? Să meargă cu noi în câmpi și să înghită praf toată ziua și să vadă cum este să-ți faci griji pentru fiecare cultură însămânțată.

Mulți fermieri din multe raioane au fost afectați tare de seceta din anul acesta și vrem compensații sau un ajutor din partea Guvernului. Eu nu știu dacă ei au capacitatea de a auzi și de a face ceva pentru această țară, mai ales pentru agricultori.

-Credeți că deputații vor da curs revendicărilor fermierilor? – Ei trebuie să analizeze situația. Ceea ce propun ei de la 1 iulie ca să introducă procentul la TVA de 12% clar că aici este o tactică și o manevră ceea ce ține de alegerile parlamentare anticipate. Agricultorii au perfectă dreptate. Guvernul nu atrage atenția domeniului agriculturii care l-au adus la faliment. Lor le este mai convenabil ca acest sector să fie monopolizat. 

Solidari cu agricultorii sunt și cei care activează în zootehnie. Președintele Federației Crescătorilor de ovine, Pavel Prisăcaru, consideră că Guvernul condus de Ion Chicu trebuia demult să-și dea demisia deoarece nu a gestionat bine situația din agricultură.

Ei un simplu lucru nu înțeleg că TVA-ul este pus pe spatele consumatorului. Producătorul și procesatorul o să-și recupereze 4 la sută din TVA, dar consumatorul care cumpără de pe raft nu o să recupereze. Și asta este cea mai mare problemă. Au avut posibilitate până astăzi, până a venit la Parlament să facă modificări la buget pentru anul 2021, dar nimic. Am fost două zile la ministerul Agriculturii- vorbe goale. Dacă ar fi un pic de bun simț al guvernanților Ion Chicu demult își dădea demisia și ministrul Agriculturii, Ion Perju, care nu s-a descurcat deloc.

Fermierii protestează față de intenția autorităților de a crește cota TVA la producția agricolă în politica bugetar – fiscală pentru anul viitor. Guvernul a propus luni ca majorarea să se aplice de la 1 iulie și nu de la 1 ianuarie cum era prevăzut inițial, însă propunerea a fost respinsă de agricultori deoarece ei încep sa-și vândă producția în a doua jumătate a anului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău