Agricultorii au continuat protestul în fața Parlamentului solicitând subvenții pentru culturile compromise de secetă și anularea majorării cotei TVA la producția agricolă

  • 21 Decembrie 2020 15:31
Agricultorii au continuat protestul în fața Parlamentului solicitând subvenții pentru culturile compromise de secetă și anularea majorării cotei TVA la producția agricolă

Agricultorii au continuat, astăzi, protestul în fața Parlamentului solicitând subvenții pentru culturile compromise de secetă și anularea majorării cotei TVA la producția agricolă. În semn de solidaritate cu fermierii transportatorii au organizat un marș pe bulevardul Ștefan Cel Mare și Sfânt. Aceștia susțin că în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor nu este prevăzută nicio măsură care să susțină această ramură afectată de pandemie.

Parlamentarii au dat dovadă de lipsă de predictibilitate ceea ce afectează foarte mult mediul de afaceri, consideră expertul în politici economice, Viorel Chivriga. Potrivit lui, legile care au valență economică trebuie discutate cu mediul de afaceri. Totodată, expertul atrage atenția că lipsa stabilității pe plan legislativ îi surprinde nu numai pe agricultori, dar pe reprezentanții altor sectoare ale economiei. Acest lucru afectează modul de planificare a activităților economice, a subliniat Viorel Chivriga.

În mod cert agricultorii trebuie să fie ajutați ca să intre în anul agricol 2021 cu pierderi minime. Pe de altă parte, cred că agricultorii care protestează au în spate o susținere puternică din partea unor gospodării casnice, care sunt foarte multe în țară, mai ales în mediul rural și care au pătimit nu mai puțin decât agricultorii, deoarece au fost lipsite de accesul la unele mărfuri pentru consum, care erau produse în gospodăriile proprii. 

Ex-ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, menționează că revendicările de ordin economic sunt justificate. El a adus exemplul mai multor state unde fermierii au fost susținuți de autorități să depășească criza din agricultură, provocată de secetă și pandemie. Totodată, Vasile Bumacov, susține că cerințele de ordin politic sunt acum la fel de importante deoarece din cauza celor care se află acum la guvernare, Republica Moldova a fost izolată pe plan extern , iar fermierii nu au acces la resurse financiare externe.

Agricultorii puteau astăzi să beneficieze de sume foarte mari, care puteau să-i ajute să iasă din această situație tragică pentru că vine un alt an agricol și el poate fi la fel ratat. De aceea, un așa comportament al autorităților care duc țara într-o direcție nedorită și pe de altă parte nici nu pun urechea la cei care sunt o treime. Cum să nu stai la masa de negocieri? Cum să nu discuți legea bugetului? Vedeți care este șiretlicul aici. Izolând țara atunci când agricultorii își cer drepturile  pentru a fi finanțați autoritățile pun cap în cap cu educația, cu medicina. Fiindcă așa se întâmplă. Într-o țară izolată, dacă nu ai finanțări externe de la partenerii de dezvoltare, de unde să iei bani? Trebuie să iei din buget. Și sigur fermierii sunt ofensați pentru că lor ”li se scot ochii”. Dar voi cereți bani de la grădinițe, de la spitale. Nimeni nu-și dorește să fie într-o așa situație.

Amintim că fermieri din toată țara protestează de mai multe zile în fața Guvernului și Parlamentului unde au adus și tehnica agricolă. Ei solicită subvenții pentru culturile compromise de secetă și anularea majorării cotei TVA la producția agricolă pentru anul viitor de la 8% la 12 %. Premierul Ion Chicu a criticat protestul fermierilor menționând că agricultorii în acest an au beneficiat de subvenții record.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău