Agora | O instanță din Rusia a emis mandate de arestare pe numele lui Plahotniuc și Platon, în dosarul în care cei doi sunt cercetați pentru scoaterea ilegală din Rusia a 37 de miliarde de ruble (Revista presei)

  • 15 August 2019 10:30
Agora | O instanță din Rusia a emis mandate de arestare pe numele lui Plahotniuc și Platon, în dosarul în care cei doi sunt cercetați pentru scoaterea ilegală din Rusia a 37 de miliarde de ruble (Revista presei)

Revista presei - 15 august 2015

„Cota TVA pentru sectorul HoReCa nu va fi redusă”, titrează Cotidianul, care o citează pe Natalia Gavriliță, ministru al Finanțelor. Ea susține că reducerile oferite de Guvernul Filip au fost „un cadou pentru evaziune fiscală” și că sectorul va achita cota TVA de 20%, în pofida protestelor anunțate de reprezentanții acestui sector, care solicită ca aceasta să fie redusă la 10%, precum stabilise Guvernul Filip, în octombrie 2018.

Portalul de știri Agora informează că o instanță din Rusia a emis mandate de arestare pe numele lui Plahotniuc și Platon, în dosarul în care cei doi sunt cercetați pentru scoaterea ilegală din Rusia a 37 de miliarde de ruble (n.r. – echivalentul a circa 500 de milioane de euro). Anterior, cu două zile înainte de alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Ministerul rus de Interne a declarat că Vlad Plahotniuc este unul dintre organizatorii unei structuri criminale internaționale care se ocupă cu operațiuni valutare ilegale. Instituția a spus că fostul democrat a participat la organizarea scoaterii din Federația Rusă, în perioada 2013-2014, a cel puțin 37 de miliarde de ruble. Atunci, democrații au declarat că acuzațiile reprezintă o „intervenție abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova”. Ulterior, la finele lunii iunie 2019, Ministerul rus de Interne a anunțat cercetarea penală lui Vlad Plahotniuc într-un alt dosar, în care este vizat și fostul deputat PDM Constantin Țuțu, pentru contrabandă și trafic de droguri.

Într-un interviu pentru Report.md, directorul Asociației Presei Independente Petru Macovei, atenționează că „Nu există vreo țară care ne-ar depăși la capitolul site-uri de știri false. Republica Moldova, Ucraina, Georgia, dar și România se află în raza de acțiune a propagandei ruse. Sunt zeci de site-uri care întrețin mituri sau răspândesc concertat știri false în momente decisive pentru soarta acestor țări. Biserica este utilizată la greu ca instrument de propulsare la putere, prin falsuri și dogme, a politicienilor pro-ruși, scrie publicația. Autoritățile strâng din umeri și spun că nu au instrumente pentru combaterea falsurilor și manipulării. În realitate, experții susțin că manipulatorii și guvernanții merg mână în mână, protejându-se reciproc. Într-un interviu oferit Report.md, directorul API a vorbit despre temele predilecte ale propagandiștilor și despre cei care întrețin mașinăria fake-news în această regiune.

„Prometeu” în proces de judecată – titrează Ziarul de Gardă, care informează că directorul și fondatorul Liceului de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, Aurelian Silvestru, a acționat în judecată Centrul Experimental „Prometeu” în persoana administratorului Ștefan Cioclea, pentru rechemare ilegală din concediul anual și pentru demitere ilegală din funcție.

Portalul Provincial.md publică mărturia unui primar care denunță numeroase încercări și suferințe în timpul mandatului. Primărița comunei Răscăieți din raionul Ștefan Vodă, Zinaida Marin, a vorbit despre soarta unui conducător de regiune din Moldova, povestind că aleșii locali merg pe muchie de cuțit, pe numele multora fiind deschise dosare penale, chemați la poliția economică, hărțuiți. Ea a declarat că a îndrăznit să vorbească despre aceasta acum, fiindcă este deja pe ultima sută de metri în calitate de primar și poate spune tot amarul. „Fiți atenți unde vă puneți cererile și semnăturile, nu este așa chiar cum ni se spune. Credeți-mă, după alegeri rămâneți una la una, cu problemele, cu grijile, bătrânii și copiii satului. Suntem atât de hărțuite, suntem atât de supuse, nu găsesc astăzi cuvinte ca să vi le spun”, povestește Zinaida Marin. „Atunci când au fost furtunile celea, când s-au descoperit case, s-au distrus plantații de răsărită, de porumb… ce trebuia să fac? Să aștept semnături, documente corespunzătoare? Am luat măsuri îndată, nu m-a întrebat nimeni de unde am luat bani? Fără nici un ban, paznicul și șoferii de la Primărie, soțul de acasă, copiii de la serviciu. Am făcut treabă timp de vreo 4-5 zile. Astăzi sunt primblată dragii mei, știți pe unde? Fiindcă nu am avut autorizație. Trebuia să las o bucată de an, să moară cineva, să cadă ceva – ca să am autorizație, așa nu se poate. Știți, ei spun că mi-au intrat în situație și mi-au pus doar o amendă – de 3600 lei, încă mi-au intrat în judecată”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău