Agenții economici nu stabilesc corect prețurile la produsele social-importante. SFS a depistat anul trecut venituri ilicite de peste 450 mii lei

  • 16 Februarie 2022 16:33
Agenții economici nu stabilesc corect prețurile la produsele social-importante. SFS a depistat anul trecut venituri ilicite de peste 450 mii lei

Comercianții mărfurilor social-importante nu prea respectă legislația care reglementează modul de formare a prețurilor pentru astfel de produse. Anul trecut, Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a depistat la unii agenți economici venituri ilicite în sumă totală de 454.581,43 lei.

Abaterile au fost depistate în urma a 216 controale fiscale effectuate de SFS prin metoda verificării operative la contribuabilii ce practică genul de activitate comerț cu amănuntul/ridicata al mărfurilor social-importante, în scopul verificării respectării prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 774 din 20 iunie 2016 cu privire la prețurile de comercializare a produselor social-importante.

Agenții economici la care au fost stabilite abateri la modul de formare a prețurilor, inclusiv și la 8 importatori de produse social importante, au avut venituri ilicite în sumă totală de 454.581,43 lei , urmând a le fi aplicată sancțiune în mărime de 100%.

Conform procedurii legale, materialele aferente controalelor fiscale prin metoda de verificare parțială au fost remise pentru examinare în adresa Inspecției Financiare, ca rezultat suma amenzilor aplicate și venitului ilicit obținut a constituit 909.025,30 lei.

Lista produselor social – importante și modul de formare a prețurilor pentru acestea este stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 774 din 20 iunie 2016 cu privire la prețurile de comercializare a produselor social importante. Potrivit Hotărârii, pentru produsele social-importante se stabilește următorul mod de formare a prețurilor de comercializare pe piața internă:

  • produsele social-importante se comercializează la prețuri de achiziție/prețuri de livrare cu aplicarea adaosului comercial ce nu depășește 20%, cu excepția pâinii și a colacilor, pentru care adaosul comercial aplicat nu va depăși 10%;
  • pentru produsele social-importante, atât din import cât și autohtone, care au fost supuse procesării în unitățile comerciale, se comercializează cu aplicarea adaosului comercial ce nu depășește 40% cumulativ de la prețul de achiziție/prețul de livrare.

În conformitate cu Planul de activitate și atribuțiile funcționale ale Serviciului Fiscal de Stat, segmentul dat este unul prioritar și pentru anul 2022, fiind asigurată monitorizarea continuă a contribuabililor privind respectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 774 din 20 iunie 2016.

Lista produselor social-importante și modul de formare a prețurilor pentru acestea este stabilit prin Hotărârea Guvernului nr.774 din 20 iunie 2016 cu privire la prețurile de comercializare a produselor social importante, și poate fi accesată aici.

Sursa: Bizlaw.md

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău