Agenția Națională pentru Protecția Alimentelor intenționează să deschidă un punct de control la Cuciurgan
-
27 Mai 2017 08:51
Agenția Națională pentru Protecția Alimentelor intenționează să deschidă un punct de control fitosanitar și veterinar la Cuciurgan, astfel încât agenții economici din regiunea transnistreană să poată obține direct la vamă permise pentru tranzitul produselor alimentare pe segmentul transnistrean, transmite IPN.
„Vrem ca deschiderea acestui post să faciliteze în primul rând exportul produselor supuse controlului fitosanitar și veterinar din raioanele de est, fiindcă la acest moment toate mărfurile exportate din zona transnistreană sunt certificate de către unitățile noastre teritoriale. În primul rând produsele vegetale, pentru că din zona transnistreană se exportă cantități substanțiale de cereale, semințe de floarea-soarelui, fructe, legume și alte produse care sunt obligatoriu însoțite de certificate fitosanitare eliberate de către subdiviziunile teritoriale ANSA”, a declarat directorul general al Agenției, Gheorghe Gaberi, într-o conferință de presă.
Potrivit lui Gheorghe Gaberi, coordonarea tranzitului este o practică prevăzută atât de legislația națională a Republicii Moldova, cât și de practica internațională și Uniunea Europeană, iar țări precum Rusia, Belarus, Ucraina au solicitat permanent ca tranzitul produselor de origine animală, care traversează teritoriul lor, să fie coordonat în prealabil. Acest fapt permite evaluarea riscurilor și evitarea introducerii în țară, chiar și în regim de tranzit, a mărfurilor care provin din țări sau regiuni nefavorabile.
„Necesitatea sporirii controlului la frontieră are la bază prevenirea bolilor, a focarelor de pestă porcină. Pesta porcină este o boală monitorizată serios și impunerea acestor condiții de a fi coordonat cu noi este cauzată de faptul că noi conlucrăm cu Organizația Mondială a Sănătății Animalelor. Importatorii de produse erau supuși controlului și până acum. Importatorii din Transnistria trebuie să fie în condiții egale cu cei din dreapta Nistrului. Consider că această procedură este și în interesul persoanelor din stânga Nistrului, deoarece și ei sunt supuși riscului din cauza focarului de pestă porcină”, a mai spus directorul ANSA.
Ucraina a decis că începând cu 20 mai traficul produselor alimentare la hotar, pe segmentul transnistrean, va putea fi realizat doar cu condiția că acesta va fi coordonat cu Agenția Națională pentru Protecția Alimentelor din Chișinău.