Agenda europeană și eforturile susținute ale Republicii Moldova în avansarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, discutate cu oficiali croați aflați în vizită la Chișinău

  • 14 Octombrie 2022 18:37
Agenda europeană și eforturile susținute ale Republicii Moldova în avansarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, discutate cu oficiali croați aflați în vizită la Chișinău

Secretarul de stat Vladimir Cuc a avut o întrevedere cu Andreja Metelko-Zgombić, secretara de stat pentru afaceri europene a Croației, aflată în prima sa vizită de lucru în Republica Moldova. Discuțiile s-au axat prioritar pe agenda europeană și eforturile susținute ale țării noastre în avansarea procesului de aderare la Uniunea Europeană. Oficialul croat a evidențiat importanța implementării măsurilor stabilite de Comisia Europeană cu accent pe asigurarea reformei justiției și eradicării corupției. Secretarul de stat Vladimir Cuc a informat despre progresele în implementarea reformelor prioritare, consolidarea proceselor de coordonare internă în sfera integrării europene, precum și prioritățile actuale în dialogul cu UE, precum: consolidarea cooperării în sfera securității și apărării, sporirea comerțului, asigurarea securității energetice ș.a.

Oficialul moldovean a menționat, că Republica Moldova promovează obiectivul deschiderii negocierilor de aderare la UE după finalizarea implementării măsurilor stabilite de Comisia Europeană. Partea croată și-a arătat disponibilitatea pentru a oferi expertiza sa în sfera procesului de aderare la UE.

În contextul marcării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, secretarii de stat au pledat pentru intensificarea dialogului politic și a cooperării moldo-croate în diverse domenii. Ambii oficiali au evidențiat și susținerea reciprocă în cadrul organizațiilor internaționale, care contribuie la dezvoltarea continuă a dialogului multilateral.

Totodată, secretara de stat Andreja Metelko-Zgombić a relatat despre progresele de aderare a Croației la spațiul Schengen, precum și adeziunea începând cu 1 ianuarie 2023 la zona Euro. La final, interlocutorii au discutat situația politică și perspectivele europene ale țărilor din regiunea Balcanilor Occidentali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău