Afganistan | ONU le cere țărilor să pună capăt repatrierilor forțate ale cetățenilor afgani

  • 17 August 2021 14:27
Afganistan | ONU le cere țărilor să pună capăt repatrierilor forțate ale cetățenilor afgani

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (HCR) a cerut marți interzicerea repatrierilor cetățenilor afgani, inclusiv în cazul solicitanților de azil ale căror cereri sunt respinse, transmit AFP și Reuters, citat de Agerpres.

''Ținând cont de deteriorarea rapidă a situației în materie de securitate și drepturile omului în părți mari ale țării (Afganistan) și de situația de urgență umanitară în desfășurare, HCR le cere statelor să pună capăt repatrierilor forțate ale cetățenilor afgani în cazul cărora s-a decis anterior că nu este nevoie de protecție internațională'', a declarat o purtătoare de cuvânt a HCR, Shabia Mantoo, într-o conferință de presă la Geneva.

Într-un comunicat, agenția ONU face un apel la ''interzicerea returnărilor forțate ale cetățenilor afgani'' și salută măsurile recente luate de mai multe țări pentru a suspenda expulzările solicitanților de azil respinși.

''De la începutul anului, peste 550.000 de afgani au fost strămutați în interiorul țării, din cauza conflictului și a insecurității. Dacă până acum civilii nu au plecat decât sporadic și în număr mic către țările vecine Afganistanului, situația continuă să evolueze rapid'', a spus Mantoo.

La rândul său, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (UNHCHR) i-a solicitat comunității internaționale să ofere tot sprijinul afganilor care sunt expuși unui ''risc iminent'' în țara lor, după preluarea puterii de către talibani. ''Teama care cuprinde o mare parte a populației este profundă și, ținând cont de trecut, absolut de înțeles'', a afirmat un purtător de cuvânt al UNHCHR, Rupert Colville, în aceeași de conferință de presă.

El a subliniat că talibanii au promis o amnistie generală pentru toți funcționarii de stat și s-au angajat să le permită femeilor să lucreze, iar fetelor să urmeze cursurile școlare.

''Aceste promisiuni trebuie să fie onorate și, pentru moment, aceste declarații au fost primite cu un anumit scepticism'', a declarat Rupert Colville.

După o ofensivă rapidă, talibanii au intrat duminică în Kabul, consfințind revenirea lor la putere în Afganistan, după 20 de ani. Momentul a fost urmat de scene de panică în rândul populației, în special la aeroportul internațional din Kabul, unde mii de persoane au pătruns luni pe pistele de decolare în încercarea de a părăsi țara. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău