Afaceri imobiliare la Hâncești. Cartierul șefilor / Investigație

  • 26 August 2022 13:03
Afaceri imobiliare la Hâncești. Cartierul șefilor / Investigație

La graniță cu pădurea Hîncești, patru șefi din oraș s-au învrednicit de terenuri. Se întâmpla în 2018 și 2019. Fiecare a cumpărat de la Primărie câte jumătate de hectar de pământ agricol. Bugetul municipal nu a sporit, pentru că terenurile au fost vândute la prețuri simbolice – circa 10 mii de lei pentru fiecare.

În cea de-a doua parte a anchetei, RISE Moldova prezintă cine sunt șefii [actuali și foști] de la Hîncești care s-au împroprietărit pe bani puțini într-o zonă verde.

UN CARTIER SELECT
În iunie 2018, printr-o decizie a Consiliului municipal Hîncești, au fost create cinci parcele de pământ a câte 49 de ari, cu destinație agricolă. Patru luni mai târziu, primele trei terenuri au fost scoase la licitație.

Unul a intrat în proprietatea lui Ruslan Mahu, un apropiat al familiei primarului de Hîncești, despre care am scris în prima partea a anchetei – Afaceri imobiliare la Hîncești: Interpusul. Doar că, în urma măsurătorilor, lui Mahu i-au revenit doar 40 de ari din cei 49 indicați în document.

Ulterior, s-au vândut și celelalte terenuri.

Vecinii și-au tras gard de metal identic, așa încât să-și ferească proprietățile de ochii curioșilor. Și-au pietruit drumul, unii și-au amenajat și împrejurimile, iar alții și-au asfaltat și curțile. În iarna lui 2021, o autospecială a fost surprinsă cum curăța drumul terenurilor agricole, un drum pe care îl folosesc doar proprietarii terenurilor, dat fiind faptul că strada nu face legătura cu niciun alt drum public.

Terenurile se mărginesc la vest cu pădurea, iar la est se deschide o priveliște panoramică asupra orașului Hîncești.

Deși terenurile sunt cu destinație agricolă, iar legea permite doar construcția încăperilor agricole, două case frumos amenajate au fost ridicate deja.

ȘEFUL SIS

Al doilea care a primit un lot în această zonă a fost șeful din acea perioadă a Direcției teritoriale Hîncești a Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Anatolie Moraru și soția sa, Olga Buimistru, au semnat contractul de vânzare-cumpărare a celor 49 de ari în noiembrie 2018. Zece mii de lei a costat acel jumătate de hectar de lângă pădure, scos la licitație o lună mai devreme. Primăria l-a evaluat la 8.600 de lei, așa că la licitație a obținut cu 1.400 de lei mai mult decât și-a propus.

Continuare aici

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău