Adunarea populară a Gagauziei a refuzat să examineze validarea componenței executivului autonomiei propusă de bașcanul Guțul

  • 28 Iulie 2023 16:43
Adunarea populară a Gagauziei a refuzat să examineze validarea componenței executivului autonomiei propusă de bașcanul Guțul

Adunarea populară a UTA Gagauzia (APG), reunită vineri, 28 iulie, în ședință, nu a inclus pe ordinea de zi subiectul validării componenței executivului autonomiei, propusă ieri de bașcanul Evghenia Guțul, transmite MOLDPRES.

Mare parte din aleșii regiunii și-au motivat decizia prin faptul că prezentarea noii autorități executive a UTA Găgăuzia s-a făcut în pripă, în stradă, fără consultări și fără avizul comisiilor APG. 

„Este nevoie să respectăm procedura, candidații în Comitetul executiv trebuie să fie evaluați de comisiile APG de profil. Nu trebuie să ne impuneți, nu va fi nicio problemă dacă componența executivului va fi aprobată săptămâna următoare, a declarat ex-speakerul și actual membru al Adunării populare, Vladimir Kîssa, care s-a arătat nemulțumit că membrii executivului au fost prezentați în stradă, de la TV.

În aceeași ordine de idei, președintele APG, Dmitri Constantinov, a subliniat că pentru desemnarea membrilor executivului, prin legislație, sunt oferite 70 de zile. “Ieri, în a doua jumătate a zilei am primit cererea și azi deja se cere s-o includem pe ordinea de zi. Așa ceva nu se face. Există procedură și lege”, a spus Constantinov. 

Pentru includerea pe ordinea de zi a subiectului validării componenței executivului UTA Gagauzia au votat doar trei deputați APG, examinarea acestuia fiind amânată. 

Guvernatoarea UTA Gagauzia, Evghenia Guțul, a prezentat ieri, în piața din Comrat, noua componență a Comitetului executiv al autonomiei. Conform listei propuse, bașcanul va avea trei viceguvernatori – Victor Petrov, Mihail Vlah și Pavel Verejanu. Șeful aparatului bașcanului va fi Iuri Cuznețov. 

În același timp, unii dintre membrii executivului de la Comrat au rămas în funcție. Lista membrilor executivului a fost prezentată pentru aprobare Adunării populare din UTA Gagauzia. Numirea noului executiv este prevăzută de lege, după ce în autonomie au avut loc alegerile bașcanului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău