Adunare interparlamentară comună R.Moldova - Georgia - Ucraina

  • 24 Mai 2018 18:16
Adunare interparlamentară comună R.Moldova - Georgia - Ucraina

Parlamentele Republicii Moldova și Georgiei, și rada Supremă a Ucrainei vor institui o adunare interparlamentară comună. Parlamentul de la Chișinău a aprobat joi, 24 mai, hotărârea prin care își exprimă acordul de a lua parte la lucrările de constituire a acestei organizației. Inițiativei s-au opus deputații Partidului Socialiștilor, sugerând că ar fi îndreptată împotriva Rusiei.

Inițiativa de constituire a acestei structuri a venit din partea Ucrainei, iar Parlamentul de la Chișinău va delega un grup de membri, în frunte cu șeful Legislativului Andrian Candu care va participa la reuniunea de constituire și care a fost împuternicită să negocieze și să aprobe crearea noii structuri.

Adunarea Interparlamentară regională își propune să consolideze eforturile  în fața provocărilor externe și regionale, precum și pentru a continua în comun reformele și parcursul european al celor trei state. Președinta Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană, Violeta Ivanov.

Deputații socialiști pro-moscoviți, de opoziție, au criticat însă intenția Parlamentului de la Chișinău de a participa la crearea acestei adunări interparlamentare, pe care o consideră nefuncțională. Deputatul Vlad Bătrâncea declară că ar fi îndreptată împotriva Rusiei.

Amintim că decizia de constituire a Adunării Interparlamentare a fost luată la la 2 martie, la Conferința interparlamentară „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate” care s-a desfășurat la Chișinău. Tot atunci, șefii Legislativelor Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei au semnat o declarație prin care se angajează să promoveze o poziție comună în domeniul apărării și securității.  

Legislativele celor trei state și-au aprofundat colaborarea în ultimii ani. În iulie 2017 președinții Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Radei Supreme a Ucrainei au semnat o declarație comună prin care făceau apel către Parlamentul European să adopte o Rezoluție înainte de Summitul Parteneriatului Estic prin care să exprime sprijin politic pentru deschiderea perspectivei de aderare a celor trei țări asociate la UE. Acest lucru însă nu s-a întâmplat, Bruxellesul făcând referire la restanțele în promovarea reformelor din cele trei state. Totuși, la summitul din noiembrie anul trecut de la Bruxelles a fost recunoscut rolul de lideri al celor trei state în Parteneriatul Estic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău