Adrian Pleșca: Întotdeauna când sunt peste hotare trăiesc sentimente de nedumerire. De ce ei pot?

  • 15 Septembrie 2014 12:02
Adrian Pleșca: Întotdeauna când sunt peste hotare trăiesc sentimente de nedumerire. De ce ei pot?

De multe ori mă întreb ce ar fi dacă eu aș deveni un oarecare ministru. Desigur cred că voi fi cu mult mai bun ca actualul membru de Guvern fără să înțeleg cât de greu îmi va fi.

Poți să fii tu un ministru genial cu idei bune pentru popor, dar dacă ai o echipă formată din bătrâni cu valori sovietice în sânge, nu faci nimic. Situația aceasta se întâlnește în multe ministere de la noi și chiar în Primării. Dacă și ministrul e o persoană de genul ăsta, atunci cum zice un prieten de-al meu “E hamba” . Primăria Municipiului Chișinău și Ministerul Tineretului și Sportului sunt dovada, parcă au conducători buni, dar tot fiecare lucru iese cu picioarele-n sus. Eu dacă aș conduce un minister, în primul rând aș schimba toți oamenii care încă socot că cineva trebuie să vină și să le dea mură-n-gură, pe tineri care gândesc cu 3 pași înainte. Eu nu zic că toți oamenii bătrâni sunt de genul ăsta, mai întâlnim și persoane cu înfățișarea de 60, dar gândirea de 30 ani. Mai des așa oameni.

Dacă voi avea o echipă de oameni tineri care nu se vor sfii să mă contrazică unde greșesc și să propună idei mai bune, atunci totul va fi ca la europeni, cum se mai zice. După ce am format echipa, mă voi baza pe experiențele omologilor mei de succes pentru a implementa ceva bun și la noi, fără să uit să modific proiectele după caracteristicile Moldovei. O problemă a ministerelor noastre e că ei împumută proiecte europene, încearcă să le implementeze la noi, dar uită că ei trăiesc în Moldova și aici încă nu este totul ca-n Europa. La noi sunt alte reguli de joc. Reforma Justiției e dovadă. După ce implementez proiectele și de dorit să o fac pe banii din bugetul nostru, ca să nu se plângă generația următoare că le-am lăsat datorii, fac tot ce-mi stă în puterti ca noutatea aceasta să ajungă la fiecare cetățean, pentru ca ei să știe că la noi se face ceva și el poate trăi mai bine, doar trebuie să se intereseze. Încă o problemă a tuturor ministerelor de la noi este că ei fac proiecte pentru cetățeni, acordă granturi, dar aplică la ele întotdeauna aceeași grupă de oameni, deoarece, restul nu știu sau nu au încredere în Guvern. Mai departe dacă omul ăsta a decis să aplice la vreun proiect, voi face tot posibilul ca el să parcurgă un drum ușor de la punctul inițial până la punctul final și aici am în vedere ca oamenii când se vor adresa la Primăria locală să fie întâlniți cu amabilitate și să primească informația necesară fără a sta în rând sau fără a aștepta când Primarul va reuși să semneze o foaie. Totul trebuie să fie planificat perfect, ca fiecare pas să fie plăcut. Așa fac europenii și de asta și trăiesc bine, deoarece, totul e organizat.

Întotdeauna când sunt peste hotare trăiesc sentimente de nedumerire. Cum dracul ei pot, dar noi nu? Am înțeles și de ce. La noi oamenii încă nu știu ce înseamnă să îndeplinești lucrul la timp sau să faci ceva calitativ sau să implici creativitatea în tot ce faci, dar cel mai important e că noi nu știm să trecem la alte etape, să avansăm și să ne dezvoltăm pe zi ce trece. Acum toți zic că trăim o perioadă de schimbare a mentalității, dar nu mai trăim noi nimic. Lucrurile se schimbă spre bine doar în câteva orașe, dar în restul țării, cum zice un prieten de-al meu “E hamba” Sper că ați înțeles aluzia mea. Schimbarea începe de la tine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău