Adrian Efros a avut o întrevedere bilaterală cu Stefano Tomat, Comandatul Operațiunii Civile
-
04 Iunie 09:07
Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Adrian Efros, a avut ieri, la Bruxelles, o întrevedere bilaterală cu comandantul operațiunii civile Stefano Tomat, director general al Serviciului European de Acțiune Externă pentru capacitatea civilă de planificare și conducere. Discuția a adus în prin plan parteneriatul solid dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, în special prin intermediul Misiunii de Parteneriat al Uniunii Europene (EUPM) și inițiativele inovatoare din cadrul Politicii de securitate și apărare comună (PSAC), transmite MAI.
În cadrul întrevederii, Ministrul Efros și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul constant oferit de EUPM și a subliniat flexibilitatea acesteia în identificarea resurselor din diverse domenii de expertiză. Acesta a evidențiat succesul misiunii PSAC în Republica Moldova reprezentată de EUPM, care deja produce rezultate tangibile prin inițiative precum Instrumentul de politică externă, Tetra (cu sprijinul Germaniei), și proiectele de inteligență artificială susținute de Austria și Finlanda. „Facem progrese în domenii critice, de la înființarea unui centru de criză până la alinierea la standardele UE și abordarea amenințărilor hibride”, a declarat oficialul.
O etapă importantă în relațiile dintre Republica Moldova și UE a fost semnarea recentă a Parteneriatului pentru Securitate și Apărare. În acest context, oficialii au discutat despre oportunitățile de transformare a obiectivelor stabilite în documentul respectiv în acțiuni pe termen scurt, în special ținând cont de presiunile din partea Federației Ruse în contextul viitoarelor alegeri din Republica Moldova, precum și despre valorificarea altor instrumente ale Busolei strategice a Serviciului European de Acțiune Externă pentru a consolida capacitățile Republicii Moldova.
Ministrul Efros a subliniat importanța comunicării către cetățenii moldoveni a modului în care aceste inițiative contribuie la stabilitatea națională, la securitate și la alinierea la valorile europene.
„Impactul Busolei strategice și a PSAC în Republica Moldova se extinde dincolo de măsurile tradiționale de securitate. Aceste eforturi au contribuit la agenda mai largă de reforme a Republicii Moldova, prin promovarea bunei guvernări, a statului de drept și a respectării drepturilor omului. Prin susținerea acestor valori, Busola strategică a contribuit la apropierea Republicii Moldova la obiectivul său de consolidare democratică și dezvoltare economică", a declarat ministrul.
Totodată, oficialul a subliniat necesitatea de a continua și de a aprofunda parteneriatul UE-Republica Moldova, reiterând angajamentul față de valorile comune și intensificarea eforturilor de colaborare în domeniul securității, menționând: „Împreună, putem asigura menținerea Republicii Moldova pe calea progresului, a rezilienței și integrării în familia europeană”.
Menționăm că Busola strategică, aprobată de Uniunea Europeană și de statele membre în 2022, este un plan ambițios de acțiune pentru consolidarea politicii de securitate și apărare a UE până în 2030. Acesta acoperă toate aspectele politicii de securitate și apărare și este structurat în jurul a patru piloni: acțiune, investiții, parteneriat și securitate.
Prin misiunile în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună și a Busolei strategice, Serviciul European de Acțiune Externă al UE este un partener valoros al țării noastre eforturile acesteia spre stabilitate, securitate și integrare europeană.