Adrian Dupu: „Marcăm astăzi 34 de ani de la momentul în care mulțimea adunată într-o Mare Adunare Națională la Chișinău a cerut, după decenii de rusificare forțată, declararea limbii române ca limbă de stat”

  • 31 August 2023 14:25
Adrian Dupu: „Marcăm astăzi 34 de ani de la momentul în care mulțimea adunată într-o Mare Adunare Națională la Chișinău a cerut, după decenii de rusificare forțată, declararea limbii române ca limbă de stat”

Limba Română a fost celebrată astăzi și în cadrul unei ședințe festive la Universitatea de Stat în Moldova la care au fost prezenți oficiali din România și Rep. Moldova. Limba română este un simbol al perpetuării identității noastre, a fost mesajul pe care l-a transmis rectorul USM, Igor Șarov, în timp ce  secretarul de stat Adrian Dupu din cadrul Guvernului României a ținut să sublinieze faptul că revenirea la grafia latină, acum 34 de ani, a fost o cale deloc ușoară.

Ziua Limbii Române, marcată pe 31 august, alături de Ziua Cunoștințelor, pe 1 septembrie sunt două sărbători atemporale, a menționat rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov. Limba păstrează memoria istorică, iar disoluția ei ar duce la pierderea identității noastre ca neam, a subliniat Igor Șarov.

„Cu regret, limba și dilemele identitare, ca aspect, destul de sensibile, au fost și vor fi folosite. Din fericire, avem un prieten devotat și de încredere în preajmă, România. (…) Secolul XXI a venit și cu alte provocări dintre care și migrația populație, dar îmi exprim încrederea că copiii multilingvi, născuți departe de Moldova, vor afirma că limba lor maternal este cea română, că o punte între generații, ca un simbol al perpetuării al identității noastre. (…) La mulți ani, limba română!”, a spus Igor Șarov.

Tot astăzi, rectorul USM, Igor Șarov a fost decorat de președintele României cu Ordinul cultural pentru promovarea limbii române și a culturii. Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a spus că Rep. Moldova și România celebrează în aceeași zi, aceeași sărbătoare, fapt ce unește cele două maluri ale Prutului.

„Sunt două momente în calendarul cultural al țărilor noastre pe care le petrecem cu mare bucurie împreună, în același timp, celebrând același lucru. E vorba de Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie, și Ziua Limbii Române în data de 31 august. În fiecare dintre aceste momente ne simțim mai aproape, mai hotărâți să ne îndeplinim destinul (...)”, a precizat Sergiu Nistor.

Revenirea la limba română în Rep. Moldova nu a deloc fost ușoară, pentru că după Marea Adunare Națională din 1989 timp de mai multe decenii, a fost numită în orice alt fel decât limba română, a declarat secretarul de stat Adrian Dupu.

„Marcăm astăzi 34 de ani de la momentul în care mulțimea adunată într-o Mare Adunare Națională la Chișinău, a cerut după decenii de rusificare forțată declararea limbii române ca limbă de stat pe teritoriul actualei Republici Moldova și revenirea la grafia latină, iar din 2013 avem aceeași sărbătoare în aceeași zi și în România”, a spus Adrian Dupu.

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România și Republica Moldova la data de 31 august.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău