Administrația Biden studiază ideea unui ''telefon roșu'' cu China

  • 15 Iulie 2021 19:59
Administrația Biden studiază ideea unui ''telefon roșu'' cu China

Administrația președintelui american Joe Biden examinează posibilitatea stabilirii unei linii telefonice de urgență directe cu guvernul chinez, similară așa-numitului ''telefon roșu'' creat în timpul războiului rece între SUA și URSS ce a permis o comunicare directă cu Kremlinul ca modalitate de evitare a unui război nuclear, relatează postul CNN, citat joi de agenția EFE.

Conform acestui post, Biden dorește un instrument de comunicare rapidă pentru a reduce riscul de conflict între SUA și China. O astfel de linie telefonică le-ar permite președintelui american și responsabililor din echipa sa de securitate națională să telefoneze imediat sau să expedieze mesaje criptate președintelui Xi Jinping sau colaboratorilor apropiați ai acestuia. De pildă, ar putea fi transmise astfel informații urgente privind mișcările militare spontane sau mesaje de avertisment despre atacuri cibernetice.

Ideea unei asemenea linii directe cu Beijingul datează cel puțin de pe vremea administrației Barack Obama, dar ea a fost menționată într-un memorandum de securitate națională clasificat abia în ultimul an al administrației Donald Trump, conform unei surse familiarizate cu această chestiune.

Reprezentanții administrației Biden au preluat ideea, dar rămân numeroase detalii de soluționat, inclusiv obținerea acordului din partea Chinei.

Washingtonul a avut adesea dificultăți în obținerea unor răspunsuri rapide din partea Beijingului asupra unor chestiuni urgente, afirmă pentru CNN funcționari americani, astfel că un asemenea sistem ar îmbunătăți comunicarea dintre cele două părți.

O astfel de linie există deja între Beijing și Pentagon, dar ea este destinată exclusiv chestiunilor de natură militară.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău