Adevărul | „Votul de la alegerile locale, și în special rezultatul de la Chișinău, vor fi un prim test important al blocului ACUM și o poză de moment a guvernării ACUM” (Revista presei)
-
18 Septembrie 2019 09:28
Revista presei - 18 septembrie.
Vice-președintele PAS, Mihai Popușoi spune, la TVR Moldova, că acordul PSRM-Blocul ACUM nu contravine intereselor cetățenilor Republicii Moldova și relației dintre Chișinău și Bruxelles. „Dacă o să citiți acordul dintre noi și PSRM aspectele legate de Uniunea Europeană și Acordul de Asociere rămân fundamentale pentru guvernarea de la Chișinău”, a declarat acesta. Mihai Popșoi, mai consideră că următoarele alegeri locale care vor avea loc pe 20 octombrie vor fi un test de rezistență pentru coaliția de guvernare, pe care cele trei partide antrenate în procesul de guvernare îl vor trece cu brio. Deputatul Partidului Socialiștilor, Grigore Novac, spune că acordul semnat nu este în favoarea vreunui partid politic pe care îl reprezintă, dar este un document care vine să soluționeze problemele cetățenilor. Pe de altă parte, deputatul democrat Nicolae Ciubuc spune despre acordul semnat de PSRM, PPDA și PAS că este „o ipocrizie” din partea actualei guvernări.
”Va vota Chișinăul din nou cu Andrei Năstase? Ce s-a schimbat față de alegerile din 2018”, se întreabă și răspunde Alexandru Damian, într-un editorial pentru Cotidianul. ”Andrei Năstase pornește în 20 octombrie ca favorit pentru a câștiga alegerile locale la Chișinău. (…) Deși avem aceiași actori principali, Ion Ceban și Andrei Năstase, tabla de șah s-a schimbat. A dispărut pionul PDM, Silvia Radu, care în 2018 arăta (pentru a câta oară?) lipsa de simpatie de care se bucură democrații la Chișinău. Iar mașinăria acestora de vot este puternic afectată de fuga din țară a lui Plahotniuc. Însă, cel mai important, candidatul blocului ACUM nu mai este privit ca un outsider, iar rezultatul bun pe care l-a înregistrat în primul tur din 2018 și care a antrenat o prezență mai mare în turul al doilea, avantajându-l, nu va mai fi privit ca ceva spectaculos, ci ca un fapt firesc. (…) Ceea ce poate complică puțin lucrurile, iar acesta nu mai pornește în cursa electorală pe principiul „oricum nu avem ce pierde” ca în 2018. Votul de la alegerile locale, și în special rezultatul de la Chișinău, vor fi un prim test important al blocului ACUM și o poză de moment a guvernării ACUM”, consideră autorul.
Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, aflat în căutare internațională în dosarul fraudelor bancare, l-a criticat dur pe Igor Dodon, după ce doi deputați din fracțiunea Șor, Marina Tauber și Reghina Apostolova, au fost reținuți de ofițerii CNA în dosarul fraudelor bancare, scrie Adevărul. Ilan Șor a declarat că Igor Dodon s-a transformat, cu sprijinul Blocului ACUM, „într-un monstru”. Șor susține că președintele țării și-a subordonat toate organele de drept.
Ilan Șor susține că a depus anterior mărturii în fața procurorilor, unde a menționat că Marina Tauber și Reghina Apostolova au acționat la Banca de Economii exclusiv la cererea sa și că, potrivit procedurilor legale, procurorii nu ar avea dreptul să le rețină.
TV 8 notează că Ministerul de Interne i-a trimis o scrisoare președintelui Comisiei parlamentare care analizează privatizările, prin care informează că directorii celor două companii care au privatizat „Air Moldova” nu se află pe teritoriul R. Moldova și nu pot fi aduși forțat la audierile deputaților. „Prin această scrisoare, MAI confirmă faptul că aceste persoane nu vor veni la audieri. Cred că și fără acești martori grupul de lucru a făcut o muncă extraordinară”, a declarat deputatul Igor Munteanu, la prezentarea rapoartelor preliminare privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și privatizarea companiei „Air Moldova”.
Peste 80 de magistrați din totalul de peste 400 au cerut, printr-o scrisoare, revocarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și organizarea de urgență a Adunării generale a judecătorilor la care să se discute despre curățirea și resetarea sistemului judecătoresc, notează Europa Liberă, care îl citează pe președintele Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, unul dintre semnatarii scrisorii. ”Guvernul a venit cu un proiect de lege cu privire la reformarea sistemului judecătoresc începând de la Curtea Supremă de Justiție și așa mai departe. Eu îmi închipui că CSM trebuia activ să se implice în elaborarea respectivului proiect de lege, așa parcă s-au lăsat tot pe seama Guvernului, lasă Guvernul să se ocupe, dar noi o să vedem ce o să facă Guvernul”, a spus magistratul.
Portalul Anticorupției.md scrie că trei judecători au decis să plece din sistem. Cererile lor de demisie urmează să fie examinate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în ședința din 19 septembrie. Printre magistrații care vor să părăsească sistemul se numără Mihail Țurcan de la Judecătoria Căușeni, Alexandra Peni, Judecătoria Comrat și Ludmila Ursu, Curtea de Apel Chișinău.