Adevărul | „Votul de la alegerile locale, și în special rezultatul de la Chișinău, vor fi un prim test important al blocului ACUM și o poză de moment a guvernării ACUM” (Revista presei)

  • 18 Septembrie 09:28
Adevărul | „Votul de la alegerile locale, și în special rezultatul de la Chișinău, vor fi un prim test important al blocului ACUM și o poză de moment a guvernării ACUM” (Revista presei)

Revista presei - 18 septembrie.

Vice-preşedintele PAS, Mihai Popuşoi spune, la TVR Moldova, că acordul PSRM-Blocul ACUM nu contravine intereselor cetăţenilor Republicii Moldova şi relaţiei dintre Chişinău şi Bruxelles. „Dacă o să citiţi acordul dintre noi şi PSRM aspectele legate de Uniunea Europeană şi Acordul de Asociere rămân fundamentale pentru guvernarea de la Chişinău”, a declarat acesta. Mihai Popşoi, mai consideră că următoarele alegeri locale care vor avea loc pe 20 octombrie vor fi un test de rezistenţă pentru coaliţia de guvernare, pe care cele trei partide antrenate în procesul de guvernare îl vor trece cu brio. Deputatul Partidului Socialiştilor, Grigore Novac, spune că acordul semnat nu este în favoarea vreunui partid politic pe care îl reprezintă, dar este un document care vine să soluţioneze problemele cetăţenilor. Pe de altă parte, deputatul democrat Nicolae Ciubuc spune despre acordul semnat de PSRM, PPDA şi PAS că este „o ipocrizie” din partea actualei guvernări.

Va vota Chișinăul din nou cu Andrei Năstase? Ce s-a schimbat față de alegerile din 2018”, se întreabă și răspunde Alexandru Damian, într-un editorial pentru Cotidianul. ”Andrei Năstase pornește în 20 octombrie ca favorit pentru a câștiga alegerile locale la Chișinău. (…) Deși avem aceiași actori principali, Ion Ceban și Andrei Năstase, tabla de șah s-a schimbat. A dispărut pionul PDM, Silvia Radu, care în 2018 arăta (pentru a câta oară?) lipsa de simpatie de care se bucură democrații la Chișinău. Iar mașinăria acestora de vot este puternic afectată de fuga din țară a lui Plahotniuc. Însă, cel mai important, candidatul blocului ACUM nu mai este privit ca un outsider, iar rezultatul bun pe care l-a înregistrat în primul tur din 2018 și care a antrenat o prezență mai mare în turul al doilea, avantajându-l, nu va mai fi privit ca ceva spectaculos, ci ca un fapt firesc.  (…) Ceea ce poate complică puțin lucrurile, iar acesta nu mai pornește în cursa electorală pe principiul „oricum nu avem ce pierde” ca în 2018. Votul de la alegerile locale, și în special rezultatul de la Chișinău, vor fi un prim test important al blocului ACUM și o poză de moment a guvernării ACUM”, consideră autorul.

Liderul Partidului Şor, Ilan Şor, aflat în căutare internaţională în dosarul fraudelor bancare, l-a criticat dur pe Igor Dodon, după ce doi deputaţi din fracţiunea Şor, Marina Tauber şi Reghina Apostolova, au fost reţinuţi de ofiţerii CNA în dosarul fraudelor bancare, scrie Adevărul. Ilan Şor a declarat că Igor Dodon s-a transformat, cu sprijinul Blocului ACUM, „într-un monstru”. Şor susţine că preşedintele ţării şi-a subordonat toate organele de drept.

 

Ilan Şor susţine că a depus anterior mărturii în faţa procurorilor, unde a menţionat că Marina Tauber şi Reghina Apostolova au acţionat la Banca de Economii exclusiv la cererea sa şi că, potrivit procedurilor legale, procurorii nu ar avea dreptul să le reţină.

TV 8 notează că Ministerul de Interne i-a trimis o scrisoare președintelui Comisiei parlamentare care analizează privatizările, prin care informează că directorii celor două companii care au privatizat „Air Moldova” nu se află pe teritoriul R. Moldova și nu pot fi aduși forțat la audierile deputaților. „Prin această scrisoare, MAI confirmă faptul că aceste persoane nu vor veni la audieri. Cred că și fără acești martori grupul de lucru a făcut o muncă extraordinară”, a declarat deputatul Igor Munteanu, la prezentarea rapoartelor preliminare privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și privatizarea companiei „Air Moldova”.

Peste 80 de magistrați din totalul de peste 400 au cerut, printr-o scrisoare, revocarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii şi organizarea de urgență a Adunării generale a judecătorilor la care să se discute despre curățirea şi resetarea sistemului judecătoresc, notează Europa Liberă, care îl citează pe președintele Curţii de Apel Bălţi, Alexandru Gheorghieş, unul dintre semnatarii scrisorii. ”Guvernul a venit cu un proiect de lege cu privire la reformarea sistemului judecătoresc începând de la Curtea Supremă de Justiţie şi aşa mai departe. Eu îmi închipui că CSM trebuia activ să se implice în elaborarea respectivului proiect de lege, aşa parcă s-au lăsat tot pe seama Guvernului, lasă Guvernul să se ocupe, dar noi o să vedem ce o să facă Guvernul”, a spus magistratul.

Portalul Anticorupției.md scrie că trei judecători au decis să plece din sistem. Cererile lor de demisie urmează să fie examinate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în ședința din 19 septembrie. Printre magistrații care vor să părăsească sistemul se numără Mihail Țurcan de la Judecătoria Căușeni,  Alexandra Peni, Judecătoria Comrat și Ludmila Ursu, Curtea de Apel Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
16,48 °C
cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,1 m/s
Sun
16 °C
Mon
17 °C
Tue
17 °C
Wed
17 °C
Thu
16 °C

Curs oficial BNM 20 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3507 -0.0000
USD 17.4143 -0.0000
RON 4.0695 -0.0000
UAH 0.7026 -0.0000
RUB 0.2721 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău