Adevărul: Vizita lui David Hale la Chișinău – dovadă că SUA nu lasă R.Moldova pe mâna Moscovei (Revista presei)

  • 15 Iulie 2019 09:40
Adevărul: Vizita lui David Hale la Chișinău – dovadă că SUA nu lasă R.Moldova pe mâna Moscovei (Revista presei)

Site-ul televiziunii TV 8 publică mai multe declarații făcute de fostul prim-ministrul, Vlad Filat, făcute într-un interviu realizat în Penitenciarul nr. 13 din capitală. Potrivit ex-premierului, principalul beneficiar al furtului din sistemul bancar al R. Moldova ar fi fost Ilan Șor, iar Vlad Plahotniuc i-ar fi permis să fure, pentru că a beneficiat și el din această schemă, dar mai puțin decât Ilan Șor.

Ex-premierul nu crede că anumite forțe politice din exterior ar fi contribuit la frauda bancară din R. Moldova sau că Federația Rusă ar fi avut o implicare directă în aceste scheme, așa cum se vehiculează în ultimii ani. De asemenea, Vlad Filat a mai spus că funcția de procuror general ar fi fost vândută contra sumei de două milioane de euro, în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană. Despre aceasta l-ar fi anunțat deputații pe atunci în Parlament Veaceslav Untilă și Veaceslav Platon.

Premierul Maia Sandu declară într-un interviu pentru Europa Liberă, în legătură cu reformele în justiție, că dacă nu se va găsi suficientă forță pe interior de autocurățare, se examinează și ”posibilități de filtrare a judecătorilor, care s-ar putea întâmpla cu contribuția unei comisii de evaluare care să includă specialiști din afara țării și specialiști din țară și care să analizeze fiecare caz în parte – cine și ce decizii a luat, de exemplu, în ultimii doi ani.

Și dacă se descoperă decizii abuzive, contrare legii, acești oameni vor trebui să părăsească sistemul”. Referitor la desemnarea unui nou procuror general, Maia Sandu a subliniat că pentru a permite candidaturi cu cetățenie străină este necesară schimbarea legii și asta se poate decide numai cu votul comun al Blocului ACUM și PSRM. ”Dacă nu vom reuși să-i convingem, atunci va rămâne prevederea actuală, care cere ca următorul procuror să fie în continuare cetățean al Republicii Moldova, dar oricum există suficient spațiu, mai ales că noi am deschis ușa și pentru oameni din societatea civilă, care nu neapărat au petrecut jumătate de viață în Procuratură...”, a menționat Maia Sandu.

În Ziarul Național, Nicolae Negru a subliniat, după demisia anunțată a lui Eduard Harunjen, că ”dacă a fost luată „ultima redută” a lui Plahotniuc, a rămas ca noua guvernare să se apuce de lucru. (…) Alianța ACUM-PSRM, fiind setată pe „curățare totală”, mai este până își va atinge scopul. Așa că spectacolul „dezoligarhizării” va continua și economia va mai aștepta. Aceasta rezultă și din spusele Maiei Sandu la Kiev. Cadrele îndepărtate de PD au șanse să revină și în felul acesta se va produce o „rotație” necesară a cadrelor. Vor reveni și cei plecați? – aceasta-i întrebarea. Căci rotații de cadre am mai avut. Nu și schimbare”, subliniază Nicolae Negru.

Portalul Anticoruptie.md a radiografiat CV-urile și trecutul celor 23 de candidați pentru două funcții de judecător la Curtea Constituțională, care s-au înscris în cursa anunțată de Parlament. Nouă dintre aceștia participă și la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii. Între pretendenți se numără fosta judecătoare, Domnica Manole, judecătoarea în demisie, Tatiana Răducanu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, profesorul universitar, Nicolae Roșca, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Teodor Cîrnaț, fostul vicepreședinte al Comisiei Naționale de Integritatea, Victor Strătilă, și alții, despre care citiți mai multe pe Anticorupție.md.

”Dovada că Statele Unite nu lasă Republica Moldova pe mâna Rusiei”, titrează Adevărul, cu referire la vizita la Chișinău a subsecretarului de stat, David Hale. ”Vizita subsecretarului de stat David Hale la Chișinău nu este singulară. Zilele trecute a fost aici un alt oficial înalt american, George Kent, asistentul adjunct pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de Stat al SUA.

De la Moscova a venit de 3 ori într-o lună „nașul“ coaliției de guvernare, Dmitrii Kozak. Se pare că doar americanii contrabalansează desantul rus în Moldova, prin înalții oficiali americani, ale căror vizite s-au îndesit aici în ultima vreme”, notează Adevărul. Autorul, Marius Diaconesc, subliniază ”un aspect al strategiei americane la Chișinău: oficialii americani nu îi ocolesc pe socialiști, chiar dacă aceștia se orientează către Moscova. Indiferent de „sensibilități“, situația de pe teren cere negocieri cu toate părțile interesate. Desigur că pentru Statele Unite, politicienii pro-europeni sunt principalii parteneri de dialog, însă oficialii Departamentului de Stat sunt suficienți de abili încât să își cultive interesele și pe lângă politicienii pro-ruși”, conchide autorul.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău