Adevărul | „Tot ce ieri părea ridicol, jenant, inacceptabil – astăzi e realitate firească” (Revista Presei)
-
12 Octombrie 2018 09:39
RISE Moldova publică o investigație, în care arată că Finpar Invest SRL – companie de bază în imperiul imobiliar al liderulului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a vândut trei proprietăți în valoare de peste jumătate de miliard de lei. Printre ele și Global Business Centre, reședința de afaceri unde Plahotniuc a fost vizat de o tentativă de asasinare.
„Tranzacția nu s-a făcut direct, ci prin cedare de firmă. Cumpărătorul e o companie din paradisul fiscal Gibraltar cu beneficiari reali ascunși în spatele unor firme-paravan. Acum proprietățile sunt administrate de o rusoaică cu trecut afiliat gigantului energetic Gazprom.
Recent una dintre proprietățile preluate de la Finpar a și fost vândută unor companii controlate anterior de controversatul bancher Veaceslav Platon, condamnat în prima și a doua instanță la 18 ani de închisoare pentru implicare în „furtul miliardului”, scrie RISE Moldova.
„Urmele” lui Șor la Air Moldova”, titrează publicația Ziarul de Gardă, care publică un articol în care arată legăturile dintre privatizarea companiei aeriene și primarul de la Orhei, inculpatul principal din dosarul miliardului furat.
„La o săptămână după ce au fondat compania „Civil Aviation Group”, care a preluat operatorul aerian de stat „Air Moldova”, cei doi cetățeni ai R. Moldova din această afacere s-au asociat într-o altă companie înregistrată în R. Moldova cu un off-shore din Marea Britanie, gestionat de doi cetățeni ai Israelului. Decizia israelienilor de a se implica în afaceri la Chișinău a fost luată pe 10 august în orășelul Herzliya, acolo unde se afla, în aceeași perioadă, și Ilan Șor, controversatul primar de Orhei”, scrie publicația.
„Legăturile dintre privatizarea „Air Moldova” și Ilan Șor nu se opresc însă aici”, continuă Ziarul de Gardă. Potrivit publicației, exact pe când se aștepta oficializarea privatizării „Air Moldova”, compania l-a cooptat în staff pe un om de afaceri din anturajul lui Șor.
Publicația din regiunea autonomă găgăuză, Nokta, scrie despre o grevă a angajaților de la fabrica ”Fujikura”, din Comrat. Lucrătorii au cerut scăderea normei de lucru, pe care angajatorii ar fi majorat-o treptat, au mai solicitat salarii mai mari și ”atitudine omenească” din partea administrației. Conducerea întreprinderii nu a permis accesul jurnaliștilor pe teritoriul fabricii, mai scrie Nokta.
Vitalie Călugăreanu analizează într-un editorial publicat pe Cotidianul starea actuală a societății moldovenești. ”Tot ce ieri părea ridicol, jenant, inacceptabil – astăzi e realitate firească”, constată autorul.
”Doamne, știi, miercuri, la Frasin, Dondușeni, au sfințit asfaltul. Cică așa trebuie înainte de alegeri – să vadă lumea că le pasă guvernanților de popor. Au așternut un nou strat de asfalt pe vreo sută de metri de drum deja asfaltat și l-au sfințit – cu preot, măturiță din busuioc și agheasmă. A fost o adevărată ceremonie – cu elevi îmbrăcați în haine „ca la concert”, cu pâine și sare, tăierea panglicii roșii și cu nacialnici de la raion”, notează autorul în Cotidianul.
„Plahotniuc este o persoană foarte puternică”, a declarat premierul Pavel Filip, la emisiunea „Puterea a patra” de la N4, scrie Adevărul.
„Apropo, eu nu sunt din categoria oamenilor care pronunță acest nume (Plahotniuc) în șoaptă și nu am făcut niciodată acest lucru. Îl cunosc pe dumnealui de mulți ani de zile. Vreau să vă spun că el face parte din politicienii care au fost puternici ca oameni, ca personalități și înainte de a intra pe dimensiunea politică”, a adăugat Pavel Filip, citat de Adevărul.
Alexandru Vakulovski scrie pe portalul Deschide despre explozia din blocul de la Râșcani. Autorul subliniază că acest incident nefericit l-a făcut să-și dea seama că ”Moldova e ca o matrioșkă în care se ascunde un cocktail Molotov”.
”Zilele astea la știri am tot auzit despre controale în blocurile unde n-a ajuns gazul prin țevi, ci doar prin butelii. Reporterii umblă pe la scări și întreabă oamenii dacă nu cumva cunosc vecini care au butelii de gaz. S-a creat o adevărată isterie: vecinii se toarnă între ei bucuroși, mai și spun numerele apartamentelor unde ar fi butelii de gaz. Ok, pe de o parte înțeleg panica, dar pe de altă parte mă întreb de ce nu ajunge gazul la acei oameni, vi se pare normal?”, întreabă Alexandru Vakulovski și constată că ”Moldova are mult mai multe probleme la care autoritățile închid ochii”.
sursa foto: ziarul de gardă