Adevărul | Suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcția de președinte este un joc electoral (Revista presei)

  • 25 Septembrie 2018 09:41
Adevărul | Suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcția de președinte este un joc electoral (Revista presei)

Revista presei din 25 septembrie 2018.

Suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcția de președinte al R.Moldova, pentru a patra oară, în contextul în care acesta a refuzat numirile Silviei Radu și a lui Nicolae Ciubuc la ministerul Sănătății și respectiv Agriculturii este un simplu joc electoral al oamenilor lui Plahotniuc, scrie Sebastian Rusu în Adevărul. Autorul subliniază că ”Cel mai grav este că în această ecuație politică de la Chișinău este implicată Curtea Constituțională, care în loc să demareze acțiunea de demitere acestuia, preferă să îl suspende câte cinci minute până când președintele Parlamentului, Andrian Candu, semnează actele normative impuse de Vladimir Plahotniuc. În fond, este o încălcare a ambelor părți a Constituției R.Moldova și o bătaie de joc la adresa statului de drept”, conchide editorialistul.

El mai constată că Igor Dodon nu este nimic altceva decât un “Arlechin” al lui Vlad Plahotniuc, care încearca cumva să demonstreze că ar avea autoritate în statul moldovean. ”Un alt element al acestui joc de sumă nulă dintre Dodon și Plahotniuc îl reprezintă alegerile parlamentare mutate cumva strategic spre primăvară, astfel încât PDM și PSRM par că își delimitează zonele electorale”, subliniază Sebastian Rusu în Adevărul.

Prin recentele remanieri guvernamentale, Președintelui Igor Dodon i se întindea o cursă, urmând ca PSRM să nu fie admis la alegerile parlamentare, titrează Tribuna, care citează o analiză publicată de www.coment.md.  

Potrivit analizei, dacă ar fi acceptat candidaturile Silviei Radu și a lui Nicolae Ciubuc, Igor Dodon ar fi fost din nou acuzat de complicitate cu guvernarea, ”iar aceste acuzații convin de minune atât democraților, cât și opoziției pro-europene”. O variantă luată în calcul de autorul analizei este că Igor Dodon și socialiștii ar fi chemat la proteste împotriva deciziei Curții Constituționale de a-l suspenda din funcție. „Nu este exclus că puterea ar fi folosit protestele, infiltrând provocatori, pentru ca evenimentele să deruleze în baza unui scenariu la capătul căruia ar fi fost interdicția ce i-ar fi fost impusă PSRM în ceea ce ține de participarea la următoarele alegeri parlamentare”, notează Tribuna. 

Europa Liberă îl citează pe expertul în drept constituțional, Boris Negru, profesor la Facultatea de Drept a Universității de Stat a Moldovei, care spune că aceste suspendări repetate aruncă în derizoriu instituția prezidențială.

„Noi doar nu avem președinte întrerupător. Îl întrerupi pentru câteva minute și ai rezolvat problemele. Nu se face așa. Se încalcă Constituția și președintele credeți că nu știe că încalcă Constituția?”, remarcă expertul.

Profesorul Boris Negru mai crede că nu se procedează la demiterea șefului statului pentru că înlăturarea temporară a acestuia pare să convină atât guvernării, cât și președinției, ultima fiind cea mai avantajată, crede Boris Negru.

Cotidianul îl citează pe Igor Dodon, care îi amenință pe magistrații Curții Constituționale, care au decis suspendare lui din funcție. „Vor trebui să plătească”, a avertizat Igor Dodon.

Potrivit lui, ”prin decizia sa de a suspenda din funcție Președintele ales legitim și prin vot direct de către cetățenii Republicii Moldova, Curtea Constituțională (CC) a comis o dublă ilegalitate: a zădărnicit încercarea mea de a stopa o gravă încălcare de legislație și a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată de un așa-numit președinte interimar”, a reacționat Igor Dodon. 

”...mai devreme sau mai târziu, pentru toate aceste încălcări vor trebui să plătească. Și vor răspunde așa cum prevede legislația în vigoare, pe care ei astăzi o încalcă cu atâta nerușinare, promovîndu-și interesele înguste de partid”, se mai arată în reacția lui Igor Dodon, prezentată de Cotidianul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău