Adevărul | Prin retragerea lui Plahotniuc de la șefia PDM-ului, scena politică de la Chișinău va căpăta noi valențe (Revista presei)

  • 25 Iunie 2019 09:30
Adevărul | Prin retragerea lui Plahotniuc de la șefia PDM-ului, scena politică de la Chișinău va căpăta noi valențe (Revista presei)

Revista presei - 25 iunie 2019.

Vlad Plahotniuc se retrage de la conducerea Partidului Democrat”, titrează Mold-street, care amintește câteva dintre etichetele liderului PD din ultimii ani – „milionar controversat, raider, proprietar de bănci, mogul de presă, oligarh, păpușar”. Se zice că ar fi unul dintre cei mai bogați oameni din R. Moldova, iar despre averea lui se spune că s-ar situa între 300 de milioane și un miliard de dolari, scrie Mold-street.

Evenimentul Zilei reține declarația lui Vlad Filat, despre demisia lui Plahotniuc: „El de trei ori a plecat, să nu uitați”, titrează publicația. „Plahotniuc a plecat, sistemul a rămas”, a mai atenționat ex-premierul Vlad Filat. El a declarat că Plahotniuc nu a fost niciodată politician. „El de trei ori a plecat, să nu uitați. Acum trebuie să ne gândim când revine”, a declarat Vlad Filat.

„Prin retragerea lui Plahotniuc de la șefia PDM-ului, scena politică de la Chișinău va căpăta noi valențe până în toamnă întrucât „oamenii oligarhului” vor ieși la negocieri și vor schimba balanța puterii, citim într-un articol preluat de Adevărul. Potrivit autorului, unul dintre oamenii cheie care l-ar putea înfunda pe Plahotniuc pe calea justiției este fostul premier Vlad Filat, care deși din pușcărie s-a arătat binevoitor în a colabora cu „oamenii guvernării moscovite”, este ținut încă în așteptare. O palmă pe care Rusia a dat-o Guvernului Maiei Sandu a fost cu ajutorul Justiției moldovene, care i-a anulat săptămâna trecuta sentința „hoțului în lege”, Renato Usatâi. Cu un Usatâi liber ca pasarea cerului prin Moldova și Dimitri Kozak în postura de comis voiajor între Kremlin-Tiraspol-Chișinău, R. Moldova se întoarce sau mai bine spus s-a întors către „Siberiile lungi”.

Comentatorul Nicolae Negru denunță faptul că noua guvernare vrea să scoată „geopolitica” din discuțiile publice, fiindcă Plahotniuc a profitat de ea pentru a se menține la putere. În opinia autorului, „ca Republica Moldova, un produs geopolitic, să nu sufere din cauza conflictelor geopolitice, ca să fie lăsată în pace de Rusia, trebuie aplicată o soluție geopolitică: fie devine membră UE, fie se reunește cu România. Care din aceste soluții este mai realistă, optimă, trebuie să decidă doar alegătorii, nu Moscova cu Berlinul”, scrie N. Negru.

Iar Petru Bogatu opinează într-un editorial pe Deschide.md, că „așa-zisul moratoriu geopolitic, pretinsa împăcare dintre filoruși și proeuropeni, apropierea de Moscova însoțită de o mimare a unor relații strânse cu UE, nu sunt altceva decât o condamnare la „alergatul pe loc”. De fapt, se urmărește congelarea lentă a Republicii Moldova și punerea ei la păstrare pe un termen nelimitat”, comentează autorul.

Mai mulți avocați au protestat în fața Procuraturii Generale cerând demisia lui Eduard Harunjen, titrează Ziarul de Gardă. Protestul a avut loc la îndemnul  avocatului Eduard Digore, care a denunțat „injustiția și nedreptățile, preluarea business-ul, a proprietăților sau libertatea, fabricarea dosarelor la comandă”.

Ziarul de Gardă atenționează că „De trei luni, singurul aparat modern de radioterapie din R. Moldova e defectat, iar pacienții oncologici din R. Moldova cu indicații pentru tratament radioterapeutic nu mai beneficiază de un serviciu modern de radioterapie. Totodată, Ziarul de Gardă relevă că în Planul de achiziții al Institutului Oncologic instituția planifica cheltuieli pentru procurarea pieselor de schimb ale acceleratorului liniar de câte 2 milioane de lei anual. Mai mult, în 2019, planificarea procurării pieselor de schimb pentru acceleratorul liniar „Clinac” s-a făcut cu mai puțin de o lună înainte ca acesta să iasă din funcție. Totodată, pentru deservirea utilajului medical instituția are un contract de achiziții de 4,2 milioane de lei, dintre care 1 354 000 lei pentru deservirea acceleratorului liniar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău