Adevărul: ”Pentru oligarhii ruşi, R.Moldova este ca o puşculiţă privată” (Revista presei)

  • 10 Decembrie 2019 09:24
Adevărul: ”Pentru oligarhii ruşi, R.Moldova este ca o puşculiţă privată” (Revista presei)

Revista presei din 10 decembrie 2019

Adevărul titrează: ”De ce este ținută Republica Moldova în chingi de către Rusia”.Rusia are o istorie îndelungată de a interveni în politica din Rep. Moldova. Imediat după ce Moldova s-a rupt de Uniunea Sovietică, Rusia a încurajat o mişcare separatistă în regiunea Transnistria a ţării, care se află în nord-est, de-a lungul graniţei cu Ucraina”, explică autoarea articolului, Ștefana Radu. ”Divizând mica Republică Moldova, Rusia a dus o campanie de zeci de ani pentru influenţarea politicii locale, susţinerea partidelor proruse şi subminarea credibilităţii grupurilor şi liderilor prooccidentali. (…)  Preşedintele actual al Modovei şi fostul şef al Socialiştilor, Igor Dodon, este un avocat vehement al relaţiilor mai apropiate cu Rusia. Dodon a înlocuit-o pe Sandu cu unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai săi, Ion Chicu.   În afară de a menţine Moldova în afara „sferei de influenţă” a Occidentului, Partidul Socialist şi alte grupuri din ţară s-au străduit să blocheze eforturile lui Sandu de a lupta împotriva corupţiei generalizate care trage în jos economia.  Pentru oligarhii ruşi, Moldova este ca o puşculiţă privată. Între anii 2010 şi 2014, oligarhii ruşi au spălat între 20 şi 80 de milioane de dolari prin bănci din Europa de Est, în special din Rep. Moldova”, mai amintește autoarea.

”Politica externă echilibrată în dezechilibru”, atenționează Nicolae Negru în Ziarul Național. El trece în revistă mai multe evenimente la nivel național și internațional, între care summitul NATO de la Londra, unde șefii de stat și de guverne ale Alianței Nord-Atlantice și-au reconfirmat „angajamentul solemn” că un atac împotriva unui stat-aliat va fi considerat „un atac împotriva tuturor”. ”Reconfirmarea angajamentului este un răspuns indirect la acțiunile belicoase ale Rusiei din ultimii ani pe direcția vestică și speculațiile privind „criza” sau chiar „moartea cerebrală” a NATO. (…) În acest context, ideea recunoașterii internaționale a neutralității militare a Republicii Moldova, înainte de retragerea trupelor ruse de pe Nistru, are exact atâtea șanse ca ideea unei Europe de la Lisabona la Vladivostok, fără restituirea Crimeii, idee la care vrea să pună umărul vajnicul președinte Dodon, ca musca din fabulă la arat”, subliniază autorul. Nicolae Negru amintește și despre declarațiile lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, care i-a transmis lui Aureliu Ciocoi dezamăgirea legată de demisia Guvernului Maiei Sandu și l-a informat că „sprijinul României, inclusiv financiar, nu va putea continua în parametrii preconizați, urmând a fi reorientat, în funcție de acțiunile concrete ale noului Guvern”. ”Se pare că Dodon nu a înțeles rolul Maiei Sandu în „validarea” sa pe plan internațional. L-ar fi costat mai puțin, dacă accepta ca ea să selecteze candidatul la funcția de procuror general. Din cauza ego-ului său supradimensionat și-a tăiat creanga de sub picioare”, consideră editorialistul.

Și tot Ziarul Național publică o analiză semnată de Victor Chirilă pe marginea Reuniunii anuale a Consiliului Miniștrilor de Externe al OSCE, de la Bratislava, Slovacia și califică discursul ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, ca fiind ”o mostră de lașitate, inconsecvență și fariseism”. ”În primul rând, ministrul de Externe moldovean nu a solicitat Federației Ruse retragerea trupelor sale de pe teritoriul R. Moldova, ci s-a limitat să reitereze „nevoia de a progresa” pe calea retragerii trupelor străine. (…) În al doilea rând, ministrul de Externe a renunțat la imperativitatea transformării misiunii de pacificare într-o misiune de observatori civili europeni cu mandat internațional, declarând, în schimb, că această transformare „ar putea fi luată în considerare” în concordanță cu soluția politică finală a conflictului transnistrean”, semnalează autorul.

Noul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, l-a suspendat din funcție pe șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, scrie DW. Asta după ce, cu patru zile în urmă, a fost făcută publică informația despre redeschiderea, de către Procuratura Anticorupție, a dosarului vizând finanțarea PSRM din Rusia. Alexandr Stoianoglo a ajuns procuror general urmare a unor confruntări politice dure între PSRM și blocul pro-european ACUM, care au condus la demiterea guvernului condus de Maia Sandu și învestirea unui nou guvern (votat de PSRM+PDM) subordonat președintelui pro-rus Igor Dodon.

Iar Ziarul de Gardă publică un articol despre blocajul din justiție, ”Culisele impasului de la Consiliul Superior al Magistraturii”. ”De aproape 3 luni, activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, instituție responsabilă de organizarea și funcționarea sistemului judecătoresc din R. Moldova, se află în blocaj. În acest răstimp, a avut loc o singură ședință ordinară deliberativă, celelalte fiind anulate din lipsă de cvorum. (…) Nadejda Hriptievschi, expertă în cadrul Centrului de Resurse Juridice, consideră că, în interiorul sistemului judecătoresc, are loc o luptă între câteva grupuri cu interese diferite. „E un haos creat în scopul scindării sistemului judecătoresc, pentru a obține controlul asupra sistemului judecătoresc”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chişinău
8 °C
cer fragmentat
Umiditate:39 %
Vint:6,2 m/s
Thu
1 °C
Fri
1 °C
Sat
1 °C
Sun
2 °C
Mon
4 °C

Curs oficial BNM 23 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5696 0.0154
USD 17.6645 0.0585
RON 4.0961 0.0040
UAH 0.7245 -0.0012
RUB 0.2849 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău