Adevărul: ”Pentru oligarhii ruși, R.Moldova este ca o pușculiță privată” (Revista presei)

  • 10 Decembrie 2019 09:24
Adevărul: ”Pentru oligarhii ruși, R.Moldova este ca o pușculiță privată” (Revista presei)

Revista presei din 10 decembrie 2019

Adevărul titrează: ”De ce este ținută Republica Moldova în chingi de către Rusia”.Rusia are o istorie îndelungată de a interveni în politica din Rep. Moldova. Imediat după ce Moldova s-a rupt de Uniunea Sovietică, Rusia a încurajat o mișcare separatistă în regiunea Transnistria a țării, care se află în nord-est, de-a lungul graniței cu Ucraina”, explică autoarea articolului, Ștefana Radu. ”Divizând mica Republică Moldova, Rusia a dus o campanie de zeci de ani pentru influențarea politicii locale, susținerea partidelor proruse și subminarea credibilității grupurilor și liderilor prooccidentali. (…)  Președintele actual al Modovei și fostul șef al Socialiștilor, Igor Dodon, este un avocat vehement al relațiilor mai apropiate cu Rusia. Dodon a înlocuit-o pe Sandu cu unul dintre cei mai apropiați consilieri ai săi, Ion Chicu.   În afară de a menține Moldova în afara „sferei de influență” a Occidentului, Partidul Socialist și alte grupuri din țară s-au străduit să blocheze eforturile lui Sandu de a lupta împotriva corupției generalizate care trage în jos economia.  Pentru oligarhii ruși, Moldova este ca o pușculiță privată. Între anii 2010 și 2014, oligarhii ruși au spălat între 20 și 80 de milioane de dolari prin bănci din Europa de Est, în special din Rep. Moldova”, mai amintește autoarea.

”Politica externă echilibrată în dezechilibru”, atenționează Nicolae Negru în Ziarul Național. El trece în revistă mai multe evenimente la nivel național și internațional, între care summitul NATO de la Londra, unde șefii de stat și de guverne ale Alianței Nord-Atlantice și-au reconfirmat „angajamentul solemn” că un atac împotriva unui stat-aliat va fi considerat „un atac împotriva tuturor”. ”Reconfirmarea angajamentului este un răspuns indirect la acțiunile belicoase ale Rusiei din ultimii ani pe direcția vestică și speculațiile privind „criza” sau chiar „moartea cerebrală” a NATO. (…) În acest context, ideea recunoașterii internaționale a neutralității militare a Republicii Moldova, înainte de retragerea trupelor ruse de pe Nistru, are exact atâtea șanse ca ideea unei Europe de la Lisabona la Vladivostok, fără restituirea Crimeii, idee la care vrea să pună umărul vajnicul președinte Dodon, ca musca din fabulă la arat”, subliniază autorul. Nicolae Negru amintește și despre declarațiile lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, care i-a transmis lui Aureliu Ciocoi dezamăgirea legată de demisia Guvernului Maiei Sandu și l-a informat că „sprijinul României, inclusiv financiar, nu va putea continua în parametrii preconizați, urmând a fi reorientat, în funcție de acțiunile concrete ale noului Guvern”. ”Se pare că Dodon nu a înțeles rolul Maiei Sandu în „validarea” sa pe plan internațional. L-ar fi costat mai puțin, dacă accepta ca ea să selecteze candidatul la funcția de procuror general. Din cauza ego-ului său supradimensionat și-a tăiat creanga de sub picioare”, consideră editorialistul.

Și tot Ziarul Național publică o analiză semnată de Victor Chirilă pe marginea Reuniunii anuale a Consiliului Miniștrilor de Externe al OSCE, de la Bratislava, Slovacia și califică discursul ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, ca fiind ”o mostră de lașitate, inconsecvență și fariseism”. ”În primul rând, ministrul de Externe moldovean nu a solicitat Federației Ruse retragerea trupelor sale de pe teritoriul R. Moldova, ci s-a limitat să reitereze „nevoia de a progresa” pe calea retragerii trupelor străine. (…) În al doilea rând, ministrul de Externe a renunțat la imperativitatea transformării misiunii de pacificare într-o misiune de observatori civili europeni cu mandat internațional, declarând, în schimb, că această transformare „ar putea fi luată în considerare” în concordanță cu soluția politică finală a conflictului transnistrean”, semnalează autorul.

Noul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, l-a suspendat din funcție pe șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, scrie DW. Asta după ce, cu patru zile în urmă, a fost făcută publică informația despre redeschiderea, de către Procuratura Anticorupție, a dosarului vizând finanțarea PSRM din Rusia. Alexandr Stoianoglo a ajuns procuror general urmare a unor confruntări politice dure între PSRM și blocul pro-european ACUM, care au condus la demiterea guvernului condus de Maia Sandu și învestirea unui nou guvern (votat de PSRM+PDM) subordonat președintelui pro-rus Igor Dodon.

Iar Ziarul de Gardă publică un articol despre blocajul din justiție, ”Culisele impasului de la Consiliul Superior al Magistraturii”. ”De aproape 3 luni, activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, instituție responsabilă de organizarea și funcționarea sistemului judecătoresc din R. Moldova, se află în blocaj. În acest răstimp, a avut loc o singură ședință ordinară deliberativă, celelalte fiind anulate din lipsă de cvorum. (…) Nadejda Hriptievschi, expertă în cadrul Centrului de Resurse Juridice, consideră că, în interiorul sistemului judecătoresc, are loc o luptă între câteva grupuri cu interese diferite. „E un haos creat în scopul scindării sistemului judecătoresc, pentru a obține controlul asupra sistemului judecătoresc”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Ploaie moderată
Umiditate:80 %
Vint:8,75 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău