Adevărul | Documente declasificate ale Departamentului de Stat al SUA: ”Cea mai mare provocare la adresa integrității teritoriale a Republicii Moldova este Transnistria” (Revista presei)
-
16 Octombrie 2020 09:30
Revista presei - 16 octombrie 2020.
”Evaluarea SUA a relațiilor dintre România și Moldova. Principala provocare, criza din Transnistria”, titrează Adevărul, cu referire la un articol de pe Mediafax. Potrivit unor documente din 2010, recent declasificate de Departamentul de Stat american privind relațiile României cu Republica Moldova, „cea mai mare provocare la adresa integrității teritoriale a Republicii Moldova este Transnistria”. "De fapt, România și Republica Moldova au relații bune și nu au probleme reale la frontiere; cele două guverne lucrează la un acord care să facă mai ușoară trecerea frontierei pentru moldoveni. Cea mai mare provocare la adresa integrității teritoriale a Republicii Moldova este Transnistria, unde autoritățile de facto se bazează pe prezența pe termen lung a forțelor ruse pentru sprijin politic. Liderii Republicii Moldova vor o tranziție spre o prezență multilaterală și retragerea trupelor ruse, dar acest lucru nu este probabil fără o soluție politică privind reintegrarea Transnistriei", se arată în raportul de evaluare al Departamentului de Stat american, care a analizat inclusiv declarații ale fostului președinte al României, Traian Băsescu, care pleda pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru se referă la declarațiile recente ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, cu referire la influența SUA în Republica Moldova. ”Serghei Lavrov, nestrămutatul ministru de Externe al Rusiei, se declară brusc preocupat de alegerile din Republica Moldova. Nu, nu de calitatea, de corectitudinea procesului electoral își bate capul principalul diplomat al lui Putin, ci de rolul pe care l-ar juca SUA în competiția prezidențială. Lui Lavrov i se pare că SUA se implică în scrutinul prezidențial moldav, în detrimentul intereselor rusești, pe care le dă drept ale noastre, și acest lucru îi provoacă gelozie necontrolată. Retorica „frățească” a șefului MID a fost declanșată de o simplă remarcă a Ambasadorului Dereck J. Hogan, care a confirmat de fapt unele îngrijorări ale opoziției privind posibila fraudare a alegerilor prin cumpărarea voturilor transnistrene și folosirea resurselor administrative. Lui Lavrov i se pare că astfel americanii nu respectă dreptul fiecărui popor de a-și alege soarta, SUA dorind, crede el, cu orice preț - „grosolan, nepoliticos, necuviincios” - să asigure victoria forțelor proeuropene în alegeri. Prin logica pretinsului protector al moldovenilor, alegerile libere și corecte ar împiedica popoarele „să-și aleagă soarta” și ar fi convenabile doar forțelor proeuropene”, scrie Nicolae Negru.
Despre ”Ciprul, locul unde se intersectează căile oligarhilor”, scrie economistul Veaceslav Negruță în Gazeta de Chișinău, după ce această țară a decis stoparea schemei de acordare a cetățeniei sale contra bani. ”Ciprul este și destinația multor zeci și sute de milioane de dolari și euro extrași din BNM în 2014. Recentele dezvăluiri despre afacerile și milioanele murdare ale lui Plahotniuc duc spre Cipru. Acolo unde a fost concentrată structura acționariatelor principalelor sale interese convertite din milioanele extrase din R. Moldova. O recentă investigație ne arată că o bună parte din terenurile agricole luate în folosință pe teritoriul R. Moldova la fel sunt off-shore-izate în Cipru. Cu un grup de companii afiliate lui Vaja Jhashi în prim-planul acestor afaceri mai puțin agricole”, scrie autorul.
Primele doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2020-2021 ar urma să ajungă în R. Moldova până la 1 decembrie. După ce au fost anulate două licitații privind achiziția vaccinului, autoritățile nu cunosc exact când va începe vaccinarea împotriva gripei sezoniere, scrie Ziarul de Gardă. Șeful Secției supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii acute din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Ștefan Gheorghiță, a precizat pentru ZdG că este preconizată achiziția a 200 de mii de doze vaccin antigripal precalificat și recomandat de OMS pentru sezonul gripal 2020-2021, emisfera de nord.