Adevărul: ”Cum a petrecut Igor Dodon ziua în care a fost înregistrat un număr record de cazuri de COVID-19 în R. Moldova” (Revista presei)

  • 14 Mai 2020 09:40
Adevărul: ”Cum a petrecut Igor Dodon ziua în care a fost înregistrat un număr record de cazuri de COVID-19 în R. Moldova” (Revista presei)

Revista presei din 14 mai 2020

Cum a petrecut Igor Dodon ziua în care a fost înregistrat un număr record de cazuri de COVID-19 în R. Moldova”, titrează Adevărul, care relatează despre faptul că Igor Dodon își continuă vizitele de lucru prin țară, acolo unde interacționează cu mai mulți cetățeni. Iar miercuri, 13 mai, când a fost raportat un număr record de noi îmbolnăviri, 252, președintele a fost în raioanele Basarabeasca și Cimișlia, unde a avut întrevederi cu autoritățile locale, agenții economici, a verificat situația din spitale și felicitat veteranii și familiile cu mulți copii. Din pozele publicate pe Facebook, rezultă că în pofida avertizărilor Comisiei pentru Situații Excepționale, Igor Dodon evită uneori să poarte mască în spațiile publice închise și să păstreze distanța socială, mai notează publicația.

Cotidianul îl citează pe vicepreședintele Parlamentului, deputatul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, care se întreabă dacă Guvernul condus de Ion Chicu are dreptul să mai conducă țara, dacă la finalul stării de urgență situația epidemiologică este mult mai proastă decât a fost o lună în urmă. ”După aproape 60 de zile de ținerea situației „sub control” numărul cazurilor de infectare a crescut brusc. Azi avem anti-record de 252 de oameni contaminați. Alt anti-record european avem la procentul medicilor infectați”, a subliniat deputatul.

Și tot în Cotidianul, Alexandru Damian se întreabă ”Ce ar putea urma după căderea guvernului Chicu?” și se referă la riscurile pe care le presupune o eventuală alianță de conjunctură a Maiei Sandu cu ”partide urât mirositoare”. ”Tentația de a scăpa de guvernul Chicu este foarte mare. Și pe bună dreptate, fiind mai degrabă un guvern  slab, ineficient și la cheremul lui Igor Dodon. Însă o eventuală coaliție a blocului ACUM și a Maiei Sandu cu partide gen Pro Moldova, Șor sau rămășițe din PDM ar atrage și multe voturi de blam. E neclar dacă există o strategie unitară a blocului ACUM,  însă pentru Maia Sandu obiectivul pe termen mediu ar trebui să fie câștigarea prezidențialelor, prima mare șansă de a reseta jocul politic de la Chișinău. Altfel, în actuala formulă parlamentară, pare imposibilă o guvernare decentă”, constată autorul.

Președinta PAS, Maia Sandu, consideră că nu este atât de important să se ajungă la un candidat comun la alegerile prezidențiale din acest an. Ea a declarat într-un interviu la TV8 că nu există riscul ca în turul dur de scrutin să nu ajungă un candidat de pe dreapta. „Singurul lucru pe care trebuie să-l facem este să avem o cooperare care nu ar dăuna candidatului de pe dreapta care o să ajungă în turul doi. Sarcina cea mai complicată va fi să mobilizăm electoratul pentru turul doi”, a menționat fostul premier.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, liderul Grupului Pro Moldova, Andrian Candu, afirmă că în cadrul majorității parlamentare ar exista mai mulți nemulțumiți de actualul guvern și propune ca votul pentru demiterea acestuia să fie secret ….”dacă acest exercițiu al votului secret o să ducă la aceea că pică guvernul, asta nu este o reușită, reușita este ceea ce facem mai departe, după ce cade acest guvern, pentru că noi nu vrem să aducem țara pe lângă criza economică, socială, sanitară să mai avem și criză politică și să intrăm în dezbateri interminabile în privința formării unui nou guvern.” Andrian Candu neagă afirmațiile că grupul pe care îl conduce ar fi finanțat de Vlad Plahotniuc și vorbește despre o întâlnire avută cu acesta, la care a participat și Pavel Filip, în Statele Unite. ”Numai că nu știu de ce dl Filip tot ezită să spună despre acea discuție și-i aduc aminte că în una din discuții am fost și eu alături și, dacă va fi nevoie, pot să povestesc în detaliu acea discuție care a avut loc la Washington într-un hotel numit Four Seasons Pennsylvania Avenue, la 8 dimineață.” El a mai spus că ”niciodată nu a fost vreo discuție de nesusținere a dlui Filip în calitate de președinte” și că acesta ar fi fost ”influențat de persoane din afara partidului”.

Guvernul urmărește intimidarea judecătorilor Curții Constituționale, urmărește ca Nicolae Roșca să fie docil guvernării”, a opinat la TVR Moldova juristul Teodor Cîrnaț, expert în drept constituțional. El a remarcat că actuala guvernare va folosi toate pârghiiile ca judecătorii să cedeze.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, consideră că sesizarea făcută de ministrul Justiției Fadei Nagacevschi la Curtea Constituțională, prin care cere sancționarea disciplinară a judecătorului Nicolae Roșca, nu ar avea temei, pentru că magistratul a făcut o glumă în timpul ședinței, pentru care nu ar trebui penalizat, notează TV8 la același subiect. „Cel mai nostim este argumentul care stă la baza sesizării. Domnului Nicolae Roșca i se impută declarația ironică făcută în ședința Curții precum că „Noi nu am murit nici după dispariția unui miliard din bugetul de stat și nu vom muri nici după aceste 200 de milioane”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău