Adevărul: ”Conspirația antiromânească și propaganda au luat locul științei și bunului simț. Telenovela de la Chișinău va avea un final dramatic” (Revista presei)
-
22 Mai 2020 09:39
”Cu miliardu-n pungă”, își intulează analistul Veaceslav Negruță un articol semnat în Gazeta de Chișinău, în care se referă la ultimele evoluții din dosarul miliardului furat. Autorul amintește că președintele Igor Dodon a insistat săptămâna trecută rapoartele Kroll ar fi dus ancheta pe o pistă falsă, iar săptămâna aceasta ”procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a spus mai multe lucruri deja interesante, din care reiese că rapoartele Kroll, de fapt, au fost suficient de informative pentru autoritățile de aici, doar că persoanele vizate și care sunt și erau din domeniul politicului au făcut tot posibilul ca să le ascundă. (…)
De ce, totuși, președintele Dodon are frică de rapoartele Kroll? Poate de aceea că undeva sau cumva mai există niște companii off-shore ale căror beneficiari finali nu sunt cunoscuți deocamdată? Sau poate că pungile împărțite de coordonator, căruia de altfel îi datorează funcția în care a ajuns în 2016, erau umplute tot din acele miliarde extrase prin 2014? Este ceva la mijloc ce leagă principalii beneficiari ai fraudei bancare de numele și partidul președintelui Dodon. Poate gențile din off-shore, poate pungile din sediul PD, poate mai sunt și alte motive”, estimează autorul.
”Plahotniuc e Păpușarul; nu se pun la îndoială infracțiunile comise de el, dar trebuie dovedite cu probe reale”, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă fosta europarlamentară Monica Macovei. Potrivit ei, Republica Moldova devine credibilă, prin această anchetă penală, dar numai ”dacă e bazată pe probe reale și dacă este făcută în mod independent (...) Nu devine credibilă dintr-odată numai pentru că s-a anunțat de procurorul general că îl anchetează pe Plahotniuc și îi va cere extrădarea, nu prin asta devine credibilă. Devine credibilă practic prin finalizarea acestui proces, atunci când o persoană pe care o anchetezi este și condamnată definitiv, atunci, pe bază de probe, nu pe bază de influențe politice, deci atunci îți dovedești credibilitatea.”
Imaginile cu Dodon, Plahotniuc și punga negră l-au surprins și pe liderul grupului Pro Moldova, Andrian Candu, scrie TV8. Deși era apropiat de fostul lider al PD Vlad Plahotniuc, cel care-i este și naș, Andrian Candu zice că nu știa la acea vreme, dacă PD finanța sau nu Partidul Socialiștilor. „Sigur că aceste imagini au surprins pe toți – formatul, discuția. Am văzut și din imaginile din iunie că ar fi fost vorba de finanțarea partidului, dar nu mi-am imaginat că sunt ajutați de domnul Plahotniuc”, a spus Andrian Candu.
Liderul Partidului Unității Naționale, deputatul Octavian Țîcu, a făcut un apel la toate forțele pro-europene, dar în special către PAS și PPDA, să nu intre în niciun fel de negocieri cu Igor Dodon, scrie TVR Moldova. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco, a declarat că în acest moment nu există nicio bază reală de colaborare cu socialiștii, iar deputatul grupului Pro-Moldova, Sergiu Sîrbu, a subliniat că, în acest moment, este imposibilă organizarea de alegeri anticipate, adăugând că este nevoie de o majoritate pro-europeană în Parlament.
Agora reține o declarație a liderului Platformei DA, Andrei Năstase, făcută la Jurnal TV, precum că reprezentanții Platformei DA și cei ai Partidului Acțiune și Solidaritate au avut o întâlnire la 20 mai. Subiectul discutat a fost inițierea procedurii de suspendare din funcție a președintelui Igor Dodon.
”Conspirația antiromânească și propaganda au luat locul științei și bunului simț. Telenovela de la Chișinău va avea un final dramatic”, titrează Adevărul. Autorul, Radu Cupcea, doctorand al Universității din București, constată că: ”Ajutorul României pentru Republica Moldova, cel mai important dacă îl comparăm cu sprijinul oferit de alte state, s-a transformat într-o telenovelă din patru episoade a cărei regie a fost asigurată de către guvernarea coruptă, antieuropeană și incompetentă din acest stat. Primul episod a fost despre locurile de cazare. 12 medici din personalul medical al Armatei Naționale Române au refuzat cazarea în căminele puse la dispoziție de Guvernul Republici Moldova din cauza condițiilor nesatisfăcătoare. Al doilea episod a constat în plicurile de câte 1000 de dolari oferite de Renato Usatîi medicilor care au ajutat la Bălți. Al treilea a fost despre întâmpinarea celor 20 de camioane cu medicamente și echipamente de protecție în valoarea de 3,5 milioane de euro sub un pod de la periferia orașului Chișinău. Iar al patrulea a constat în transformarea ajutorului medical „într-un schimb de experiență” pentru medicii din România, conform declarațiilor premierului socialist Ion Chicu”, arată autorul.