Adevărul | Ambasada Rusiei la Chișinău acuză Armata Română că ar fi omorât mii de oameni în Basarabia (Revista presei)
-
26 Octombrie 2020 09:28
Revista presei - 26 octombrie 2020.
Ambasada Rusiei la Chișinău acuză Armata Română că ar fi omorât mii de oameni în Basarabia, ca reacție la afirmațiile făcute de diplomații români de la Chișinău, în cadrul unei activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din Mana, raionul Orhei, care au adus omagiu soldaților români, scrie Adevărul. Prin intermediul unui comunicat de presă, Ambasada Rusiei la Chișinău l-a numit pe mareșalul Ion Antonescu „criminal de război” și și-a exprimat nedumerire că diplomația română l-ar ridica în slăvi pe acesta. De asemenea, diplomații ruși i-au acuzat pe cei români de cinism, după ce aceștia au menționat că Armata Română a luptat pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică și pentru reîntregirea țării, mai scrie Adevărul.
Gazeta de Chișinău îl citează pe Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, care a precizat în discursul său susținut cu ocazia Zilei Armatei Române că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.
Republica Moldova are posibilitatea să avanseze pe calea integrării europene și să primească mai multă asistență și atenție din partea UE, dacă va arăta deschidere pentru aplicarea reformelor, a declarat raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, la TVR Moldova. „Un mesaj politic pe care nu doar eu am vrut să-l transmit să știți că aici am simțit un consens general la nivelul tuturor grupurilor din PE, a fost credința noastră că Republica Moldova poate mai mult și dacă Moldova își asum mai mult atunci UE trebuie să fie pregătită să dea mai mult. Ați văzut acele pasaje din Raport care menționează posibilitatea unei diferențieri, a unei abordări diferențiate a țărilor din Parteneriatul Estic. Acolo se menționează că cei care vor mai mult și pot mai mult, pot avansa pe calea integrării europene ceea ce eu îmi doresc foarte mult în relația cu Republica Moldova”, a subliniat Dragoș Tudorache.
Cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” solicită să fie repuși în funcțiile pe care le-au deținut până în 2016 și să le fie achitat salariul pentru perioada în care au fost suspendați din funcția de judecători, scrie Ziarul de Gardă. Publicația a intrat în posesia a patru dintre cele cinci cereri ale judecătorilor, care urmează a fi examinate de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în cadrul ședinței din 27 octombrie. Judecătorii cer reîncadrarea în funcție după ce la 30 septembrie 2020 procurorii anticorupție au emis ordonanțe prin care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a 13 judecători vizați în dosarul „Laundromat”, pe motiv că fapta nu a întrunit elementele infracțiunii.
Și tot Ziarul de Gardă publică lista cadourilor primite de Igor Dodon în cei patru ani de președinție. Potrivit registrelor de evidență a cadourilor, în primul său an de mandat, șeful statului a primit un tablou cu inscripția „Moldova are viitor”, o copie a drapelului R. Moldova, un buzdugan de lemn, un set pentru amenajarea biroului și alte câteva cărți și suvenire care au fost însă transmise în gestiunea Aparatului Președintelui. În posesia lui Igor Dodon au ajuns însă alte daruri, precum ar fi trei sticle de vin, primite de la Președintele Federației Internaționale de Șah, Kirsan Iliumjinov, o fotografie a sa cu Vladimir Putin, o minge de volei, alte câteva cărți, dar și câteva icoane.
Încă o persoană, decorată de Igor Dodon în aceeași zi cu omul de afaceri Mihail Aizin, a decedat în urma complicațiilor generate de Covid-19, scrie portalul Anticorupție.md. Este vorba despre Vladimir Agachi, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova. Acesta conducea o societate cu răspundere limitată în satul Pepeni, din raionul Sângerei. El a fost decorat de președintele Igor Dodon, la 28 septembrie, cu ordinul Gloria Muncii. La 10 septembrie curent, președintele Igor Dodon a întreprins o vizită electorală la Pepeni, Sângerei, unde s-a întâlnit cu Vladimir Agachi și a vizitat SRL-ul Accesal-Grup, pe care acesta îl conducea, mai amintește sursa citată. Un alt participant la festivitatea de premiere din 28 septembrie, de la Președinție, omul de afaceri Mihail Aizin, a decedat la spital în urma complicațiilor generate de Covid-19.