Adevărul | ”Alegerile parlamentare transformă viața politică de la Chișinău într-un câmp de luptă electoral al formațiunilor politice pro-europene și pro-putiniste” (Revista Presei)
-
12 Decembrie 2018 09:39
Revista presei - 12 decembrie 2018.
Presa de la Chișinău scrie despre desemnarea în calitate de judecător la Curtea Constituțională a fostului Procuror General, Corneliu Gurin, de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii.
”Corneliu Gurin a ajuns procuror general în 2013, după ce Valeriu Zubco a demisionat din funcție după scandalul cu vânătoarea fatală din Pădurea Domnească”, amintește Jurnal TV. Postul de televiziune mai precizează că ”Gurin s-a aflat în fruntea Procuraturii Generale în perioada jafului din sistemul bancar, demisia sa fiind cerută în mod repetat în timpul protestelor din 2015. El a fost cel care la sfârșitul lui 2015 a cerut retragerea imunității parlamentare a fostului premier Vladimir Filat, acuzat de implicare în frauda bancară”.
”Ținând cont de faptul că anunțul despre demisia fostului magistrat al Curții Constituționale Igor Dolea s-a făcut luni, 10 decembrie, ridică mai multe semne de întrebare repeziciunea cu care a fost numit în funcție Corneliu Gurin”, remarcă Europa Liberă, care îl citează pe juristul Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice. Potrivit lui, stârnește îngrijorări faptul că activitatea Consiliului Superior al Magistraturii a fost una opacă, deoarece CSM nu a publicat pe agenda ședinței acest subiect. ”Asemenea numiri se fac printr-un concurs, posibil CSM nu a vrut să mimeze un concurs veritabil și l-a numit direct în funcție, fapt care în ambele cazuri este inacceptabil”, a subliniat expertul.
„A fost o surpriză pe neașteptate. Nu eram pregătit pentru o asemenea schimbare dar, în același timp, este o onoare pentru mine și cred că este o apreciere a activității mele anterioare în domeniul jurisprudenței. Sper că voi face față”, a declarat fostul procuror general, Corneliu Gurin, pentru Ziarul de Gardă.
Fostul vice-președinte al Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, care și-a anunțat demisia din partid, continuă să-și învinuiască foștii colegi de faptul că nu și-ar dori consolidarea opoziției, în cadrul blocului AVUM, ”Eu am crezut că Dorin Chirtoacă va fi capabil să fie președintele PL și să ia decizii pentru cetățeni dar nu a fost să fie”, a declarat acesta la o emisiune de la Pro TV.
”Frământările dreptei și sateliții „unioniști” ai oligarhului-șef”, titrează DW într-o corespondență de la Chișinău, în care trece în revistă ultimele mișcări de pe scena politică – plecarea din PL a lui Valeriu Munteanu, acuzațiile aduse de către acesta noii și vechii conduceri a formațiunii și reacțiile lui Dorin Chirtoacă și Mihai Ghimpu. ”Pentru a împiedica coagularea dreptei pro-europene într-un singur bloc, puterea oligarhică își creează, potrivit unor analiști politici de la Chișinău, propria „opoziție”. Puterea și-a creat recent partid-satelit care să asimileze electoratul unionist dezamăgit de PL, pentru a nu admite alunecarea acestui electorat spre blocul opoziției unite pro-europene”, conchide DW.
”Nu băgați România în campania electorală de la Chișinău!”, își intitulează editorialul Iulian Chifu, pe portalul Deschide. Autorul se referă la criticile aduse de către liderii ACUM, Maia Sandu (PAS) și Andrei Năstase (Platforma DA), guvernului de la București pentru blocarea unui raport negativ pregătit de Uniunea Europeană la adresa majorității de la Chișinău.
”Deci nu te juca cu focul, tu politician începător, în relațiile internaționale, că s-ar putea să te arzi. Un specialist în politică externă ai putea să ai în preajmă, să-ți explice acest lucru. (…) Atunci când România și-a pus obrazul pentru Republica Moldova – nu pentru Plahotniuc!!! – și-a asumat niște costuri, pe care nu le cunoști. Și privește cetățenii Republicii Moldova, statul Republica Moldova – care nu s-a născut și nici nu moare cu Plahotniuc sau cu Sandu și Năstase – și nu un partid, o coaliție, sau un om politic sau altul. Mai mult, e un gest care ar presupune mai degrabă mulțumiri, nicidecum vorbe de ocară”, subliniază Iulian Chifu.
”Alegerile parlamentare care se vor desfășura pe 24 februarie 2019 transformă viața politică de la Chișinău într-un câmp de luptă electoral al formațiunilor politice pro-europene și pro-putiniste”, scrie Sebastian Rusu în Adevărul. ”Deși campania electorală încă nu a început, binomul Dodon-Plahotniuc lucrează pentru consolidarea electoratelor țintă, în contextul în care miza o reprezintă viitorul geopolitic al Republicii Moldova”, continuă acesta. Referitor la Igor Dodon, autorul subliniază că ”în cele șase vizite efectuate la Moscova de la începutul mandatului său a încercat să îi intre cu orice preț în grațiile „Țarului de la Kremlin“. Deși nu a obținut nicio favoare economică majoră pentru Republica Moldova din partea lui Putin, Dodon a reușit printr-o campanie agresivă de PR politic să își consolideze electoratul pro–putinist al PSRM și chiar să-l câștige pe cel al PCRM (Partidul Comuniștilor din Republica Moldova), odată cu prăbușirea fostului lider comunist, Vladimir Voronin”.