Adevărul: Alegerile din 24 februarie vor fi văzute de toți ca o ultimă foaie de turnesol ce va da verdictul final democrației moldovenești (Revista presei)
-
21 Decembrie 2018 10:11
Ziarul Național scrie despre conferința susținută de președinte. „Igor Dodon se laudă cu „REZULTATE BUNE” în primii doi ani de mandat. Filmele cu Ștefan cel Mare și ghiozdanele împărțite copiilor au fost trecute la capitolul REALIZĂRI importante”, comentează publicația.
Nicolae Negru scrie într-un editorial din Ziarul Național că „Plahotniuc face tot posibilul ca să mobilizeze electoratul, și provestic, și proestic, împotriva guvernării. Plahotniuc trebuie „felicitat” și pentru faptul că împotriva PD conspiră nu numai Kremlinul, ci și unele cancelarii europene, iar ziua de 24 februarie e considerată un fel de Waterloo republico-moldovenesc. Potrivit autorului, cea mai nouă „ispravă” a lui Plahotniuc e modul sfidător de schimbare, înainte de termen, a trei judecători de la Curtea Constituțională. Odată cu noile numiri – Corneliu Gurin, Raisa Apolschi, Artur Reșetnikov – CC se colorează în albastru. Precipitarea, lipsa de rigoare procedurală în selectarea candidaților sugerează o acțiune improvizată în ultimul moment. Probabil, Plahotniuc nu mai e sigur că după alegeri va avea libertatea să-și manevreze „cadrele” în voie. E o recunoaștere a viitoarei înfrângeri? Să nu aibă el încredere în Dodon?” – se mai întreabă autorul.
Și Adevărul scrie că „alegerile din 24 februarie vor fi văzute de toți ca o ultimă foaie de turnesol ce va da verdictul final democrației moldovenești. Publicația atenționează că până în prezent, există puține lucruri care să sugereze că alegerile de anul viitor vor fi libere sau corecte. Având în vedere asimetria crescândă a puterii și a resurselor între partidul de guvernare și aliații săi, pe de o parte, și opoziția, pe de altă parte, presiunea publică internă este puțin probabil să fie suficientă pentru a asigura un rezultat democratic și reprezentativ. Astfel, turbulențele politice post-electorale devin tot mai posibile”, mai atenționează Adevărul.
„Cum arată colhozul lansat de Șor în comuna condusă de Tauber” vedeți în Ziarul de Gardă. Ilan Șor afirmă că a decis să restabilească colhozul, ca răspuns la degradarea satelor și a sectorului agricol din localitățile rural și că acesta reprezintă o mare realizare. Colhozul, numit „Comuna de Vis” numără 100 de hectare de teren. Ziarul de Gardă mai amintește în același articol că Marina Tauber figurează în Raportul Kroll. Ea este menționată ca unul dintre beneficiarii banilor dispăruți din cele trei bănci la sfârșit de 2014”.