Adevărul: Ministerul Afacerilor Interne are PREA MULȚI ȘEFI, unii incompetenți
-
01 Octombrie 2015 09:29
Revista presei din 21 septembrie 2015
Profesorii amenință cu proteste, titrează Timpul. Ziarul scrie că avem cei mai prost plătiți profesori și medici din Europa. Lefurile pe care le ridică profesorii sunt departe de a putea asigura un trai decent uneia dintre cele mai importante categorii sociale. În urma protestelor din aprilie 2014, pedagogii au reușit să obțină o majorare cu 20 la sută din salariu. Mica victorie a avut loc înainte ca leul să se deprecieze, în ultimele 12 luni, cu 37 la sută față de dolar și cu 20 la sută față de euro, precizează Timpul. Sindicaliștii din educație amenință cu proteste. Aceștia cer indexarea salariilor cu 5-6%, începând cu 1 septembrie 2015.
Ziarul Național reține o inițiativă legislativă de modificare a Constituției R. Moldova astfel încât șeful statului să poată fi ales cu 51 de voturi. Aceasta a fost înregistrată în Parlament pe 4 septembrie de un grup de 49 de deputați din cele trei fracțiuni parlamentare din alianța de guvernare. Deputații propun să fie organizat un referendum în cadrul căruia cetățenii să răspundă la următoarea întrebare: „Sunteți pentru modificarea Constituției care să permită alegerea președintelui R. Moldova cu votul majorității deputaților aleși?”. Potrivit actualelor norme legislative, șeful statului se alege cu 61 de voturi ale deputaților. Autorii proiectului motivează că această normă a creat probleme grave în 2009, când au fost patru tentative de alegere a președintelui, notează Ziarul Național.
Adevărul scrie despre banca rusească în care a investit Banca de Economii. BEM anunță că este în căutarea unei companii care va determina valoarea justă a cotelor de participare deținute în capitalul mai multor unități economice. Datele prezentate relevă faptul că Banca de Economii a investit și în capitalul mai multe bănci importante din Federația Rusă. Una dintre ele este banca „Uralsib” condusă de Airat Gaskarov, fost vicepreședinte al „Sberbank” și Douglas Weir Gardner, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație, care a activat anterior la una dintre cel mai mari companii de consultanță „Ernst & Young”. Fosta bancă de stat deține o participație și în capitatul societății comercial-investiționale „Garant-Invest”, condusă de Aleksei Panfilov, consilier al viceprimarului Moscovei și Viktor Korobcenkco, ocupând diferite funcții de conducere în administrația capitalei Rusiei.
Adevărul mai scrie că la Ministerul de Interne este un ”haos instituțional”. Potrivit unei analize realizată de experți străini timp de patru luni, Ministerul Afacerilor Interne se confruntă cu grave probleme de sistem, are prea mulți șefi, unii incompetenți. O mare parte din nereguli sunt de natură internă, dar care pot fi soluționate rapid. O altă categorie de deficiențe țin de cadrul legislativ. O concluzie importantă a studiului prevede că instituția este prost organizată, că nu există o coordonare unitară a structurilor ce se referă la securitatea publică.
Într-un editorial publicat pe portalul Deschide.md, expertul Iulian Chifu scrie că acum, când Rusia a abordat de pe poziții de forță, revizioniste, revanșarde, spațiul post-sovietic, cu arma în mână, încălcând regulile dreptului internațional și alterând fundamental eșafodajul de securitate al Europei, este obligatorie crearea binomului strategic Republica Moldova-Ucraina și cooperarea susținută între cele două state. Aceasta ar ”permite Republicii Moldova să fie vizibilă, prin prisma nefericitului conflict din Estul Ucrainei, în atenția marilor jucători. Asta în măsura în care e dispusă să facă reforme și evită disputele inutile și superficiale cu vecinul său, care are astăzi nevoie de tot sprijinul, punctează autorul.
Octavian Țîcu explică într-un editorial din TIMPUL, de ce a plecat din „improvizația politică a lui Leancă și de ce nu vin în Platforma Dreptate și Adevăr”.
„Multe lichele, canalii, spurcăciuni, trădători, renegați, pușlamale și mizerii a mai avut Țara Moldovei de când a apărut și până în prezent. De la cei care au vândut-o turcilor și fanarioților în diferite circumstanțe ale istoriei medievale și moderne, la cei care au închinat-o moscalului în secolul nouăsprezece și douăzeci. Da parcă pe toți aceștia îi întrec în nimicnicie cei care au avut un sfert de deceniu de independență, pentru a arăta că putem să ne croim noi singuri un alt destin, neinfluențat de nimeni, dar care au îngropat în diferite circumstanțe un vis frumos al cetățenilor din R. Moldova, pornit spectaculos pe scările Teatrului Verde și culminat cu Marile Adunări Naționale de sute de mii de oameni, care ne-au adus libertatea.”