Aderarea Ucrainei la NATO și la UE se bucură de o susținere record în rândul cetățenilor ucraineni (sondaj)

  • 21 Februarie 2023 13:06
Aderarea Ucrainei la NATO și la UE se bucură de o susținere record în rândul cetățenilor ucraineni (sondaj)

Una dintre consecințele directe ale invaziei ruse a fost o consolidarea fără precedent a sentimentului euroatlantic ucrainean, ajungând la cel mai înalt nivel din istoria țării - scrie RBC.

Potrivit agenției, un sondaj efectuat luna aceasta de grupul Rating arată că 87% dintre ucraineni susțin aderarea țării lor la Uniunea Europeană, în timp ce 86% sprijină aderarea la NATO.

Sociologii de la Rating au explicat că ucrainenii văd victoria țării lor nu numai în eliberarea teritoriilor și distrugerea inamicului pe câmpul de luptă, ci și în faptul că, în urma unei reale integrări euroatlantice, Ucraina va primi garanții de securitate. Sprijinul ucrainenilor pentru aderarea la NATO s-a schimbat în contextul războiului.

După o creștere record a acestui indice la începutul lunii martie (76%), spre sfârșitul aceleeași luni, a fost înregistrată o scădere (68%), din cauza întârzierilor în furnizarea de arme, iar majoritatea (89% ) dintre cei chestionați au considerat că Ucraina are nevoie în cea mai mare măsură de asistență internațională pentru securizarea spațiului aerian. În vară, însă, în contextul creșterii ajutorului militar extern, ucrainenii au demonstrat niveluri record de sprijin pentru aderarea Ucrainei la NATO, aproape de cel privind aderarea la UE.

„Astăzi, NATO este pentru ucraineni o garanție a securității militare, în timp ce Uniunea Europeană înseamnă valori și securitate economică" - notează autorii studiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău