Aderarea parohiilor din structura rusă la Patriarhia Română, discutată la ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei (Revista presei)

  • 16 Noiembrie 2023 09:13
Aderarea parohiilor din structura rusă la Patriarhia Română, discutată la ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei (Revista presei)

Jurnaliștii de la portalul Anticorupție.md urmăresc dosarul condamnării lui Ilan Șor. Cei patru avocați ai lui Ilan Șor, trei din Republica Moldova și unul de peste hotare, au jucat prima carte la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Apărătorii oligarhului fugar, condamnat de instanța de apel la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul Frauda Bancară, au depus cerere de recuzare.

Astfel, procesul de admitere a cererii de recurs a fost amânat pentru o perioadă nedeterminată, până în momentul în care va fi pronunțată o decizie la demersul apărătorilor. La Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a început miercuri, 15 noiembrie, examinarea recursului depus de apărătorii lui Ilan Șor, după ce, în data de 13 aprilie curent, Curtea de Apel Chișinău l-a recunoscut vinovat pentru două infracțiuni: escrocherie și spălare de bani. Pentru aceste infracțiuni  a fost condamnat de instanță la 15 ani de închisoare. Suma prejudiciului material pe care Ilan Șor este obligat să o restituie este de peste 5,2 miliarde de lei. Banii vor fi încasați din bunurile și veniturile ce-i aparțin.

Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, consideră că Rusia „pierde” politic, mediatic, dar și religios în R. Moldova. Rusia nu mai are „instrumentele de pe vremuri” să pună presiune acum pe R. Moldova, din cauza invaziei pe care a început-o împotriva Ucrainei, apreciază istoricul și analistul politic de la București Armand Goșu, într-un interviu pentru Europa Liberă. El remarcă faptul că în actualele locale nu au fost partide politice care să-și asume deschis o retorică pro-rusă, iar formațiunile politice considerate în societate ca fiind apropiate Moscovei promovează mai des o politică echilibrată între est și vest. Influența rusă se diminuează în R. Moldova, „soft power-ul rusesc e aproape de zero dacă s-a ajuns în situația în care și Mitropolia Chișinăului pune sub semnul întrebării apartenența la Patriarhia Moscovei și întregii Rusii”, afirmă Armand Goșu, referindu-se la anunțurile mai multor clerici de a părăsi Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove.

Și Jurnal.md scrie despre „Migrarea preoților la Patriarhia Română: Toți protopopii subordonați mitropolitului Vladimir, convocați la Mitropolie”, titrează publicația. Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove va găzdui astăzi o ședință cu toți protopopii și stareții de mănăstiri subordonați mitropolitului Vladimir, la care cel mai probabil va fi pusă în discuție propunerea unor preoți privind aderarea in corpore a acestei structuri bisericești la Patriarhia Română. Potrivit preotului Pavel Borșevschi, mitropolitul a convocat adunarea, după ce a primit la începutul acestei săptămâni scrisoarea clericilor din sectorul Botanica a Chișinăului, care îl îndeamnă să treacă la Biserica Ortodoxă Română. Un singur preot din sectorul II al protopopiatului de Chișinău s-a pronunțat împotriva aderării Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română, a relatat pentru Jurnal.md protopopul de Botanica, preotul Pavel Borșevschi.

Aderarea parohiilor din structura rusă la Patriarhia Română, discutată la ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei, scrie portalul Deschide.md. la discuții s-a alăturat secretarul de stat, Ciprian Vasile Olinici, conducătorul Secretariatului de Stat pentru Culte al Guvernului României, aflat într-o vizită specială la Chișinău.

Ziarul de Gardă publică povestea unui bărbat care a împlinit 73 de ani în închisoarea ilegală de la Tiraspol: „Sunt acuzat de insultarea președintelui rmn și a forțelor rusești de menținere a păcii”. Mihail Ermurachi, locuitor al orașului Tiraspol, este cel mai vârstnic deținut și este unul dintre cei 1806 de condamnați care, potrivit unor date prezentate de Promo-LEX, se află în penitenciarele din stânga Nistrului, în temeiul unor decizii ilegale. Până la încarcerarea sa, Mihail Ermurachi declara: „Sunt acuzat de trei „infracțiuni”: insultarea președintelui rmn, fapt strict interzis pe teritoriul ocupat de Rusia; a doua – insultarea forțelor rusești de menținere a păcii, pe care eu le numesc ocupante, iar a treia, cea mai absurdă, este incitarea la ură interetnică rasială și religioasă pe teritoriul rmn”. „Este evident pentru toată lumea că situația drepturilor omului din regiunea transnistreană se înrăutățește pe zi ce trece: persecuții sistemice ale locuitorilor regiunii pentru opinii diferite de cele ale administrației de la Tiraspol, aplicarea torturii și detenția în condiții absolut inumane. Pasivitatea cronică a autorităților constituționale în raport cu aceste abuzuri este de neînțeles”, a comentat avocatul Promo-LEX, Pavel Cazacu, pentru Ziarul de Gardă.

Rusia acaparează noi teritorii în Georgia în încercarea de a o ține departe de UE, scrie Veridica. În urma războiului ruso-georgian din august 2008, „linia de demarcație” dintre teritoriile controlate de Tbilisi și cele ocupate de armata Rusiei în regiunea Țhinvali (Osetia de Sud) a fost constant mutată de poliția de frontieră rusă, ceea ce a făcut ca Georgia să piardă în tot acest timp sute de hectare de teren. Această politică de acaparare lentă dar constantă a teritoriului georgian este un proces cunoscut sub numele de „frontierizare”. Separatiștii din Rusia și Osetia susținuți de Moscova nu capturează doar bucăți din teritoriul Georgiei. Rușii arestează periodic cetățeni georgieni care „au trecut granița ilegal”. Aproximativ 1.500 de persoane au fost reținute astfel după războiul din 2008. Ultimul astfel de incident a avut loc în regiune pe 6 noiembrie, când soldații ruși au omorât un cetățean georgian, Tamaz Ginturi, și l-au răpit pe prietenul acestuia. Totul s-a petrecut doar cu două zile înainte ca Georgia să primească din partea Comisiei Europene statutul de țară candidată la aderarea la UE. Unii experți au interpretat tragedia drept o nou încercare din partea Moscovei de a sabota integrarea europeană a Georgiei, scrie Veridica.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău