Activităţi artistice interactive la Alba Iulia, în cadrul unui festival la care participă tineri din România, Bulgaria şi R. Moldova

  • 08 Noiembrie 2018 19:10
Activităţi artistice interactive la Alba Iulia, în cadrul unui festival la care participă tineri din România, Bulgaria şi R. Moldova

O serie de activităţi artistice interactive au loc, de joi până duminică, la Alba Iulia, în cadrul unui festival la care participă 100 de tineri din România, Bulgaria şi Republica Moldova şi care vor realiza, în principal, picturi tematice în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Unirii.

"Am adus 100 de artişti din ţară şi din străinătate, din Republica Moldova şi din Bulgaria, pentru a crea o reuniune a artiştilor aici, la Alba Iulia. Fiecare artist va picta câte un tablou cu tema Centenarului şi a Unirii. Va fi un cadru frumos în care fiecare se poate exprima şi se poate inspira din tot ceea ce este la Alba Iulia, din istoria locului, din istoria României", a declarat, joi, managerul proiectului "artFEST 100", Adrian Iancu.

Potrivit acestuia, festivalul va găzdui şi o gală caritabilă, duminică, în care lucrările vor fi licitate, scopul fiind realizarea unei donaţii către Centrul "Maria Beatrice", o contribuţie pentru finalizarea lucrărilor de construcţie a celui mai mare spital de pediatrie destinat copiilor cu dizabilităţi din România.

În afara artiştilor plastici, sunt prezenţi la festival şi fotografi care vor căuta să surprindă cele mai inedite cadre pe care le regăsesc în tematica propusă şi muzicieni care vor antrena atmosfera cu piese îndrăgite de marele public.

Artiştii vor putea fi văzuţi lucrând "pe viu", în spaţiile dedicate din cadrul Galeriilor de Artă de la Poarta a III-a a Cetăţii. Tot în cadrul festivalului, la Muzeul Museikon, vor avea loc workshop-uri de pictură dedicate copiilor şi coordonate de persoane specializate.

În cadrul evenimentului, va fi realizat şi lansat un album de artă care va cuprinde biografia fiecărui artist, însoţită de cel puţin o lucrare reprezentativă. De asemenea, va fi realizat şi un film documentar de timp "making of" legat de activităţile desfăşurate în cadrul festivalului. Lucrările rezultate în urma atelierelor de pictură vor fi expuse în cadrul unei expoziţii care va putea fi vizitată în intervalul 12 noiembrie - 5 decembrie.

Invitaţii speciali ai festivalului sunt pictorii Nicolae Maniu şi Ovidiu Avram, care le vor împărtăşi tinerilor artişti din experienţa lor. În cadrul evenimentului, va fi organizată şi o expoziţie personală semnată de Ovidiu Avram, prima de acest gen la Alba Iulia.

Eveniment derulat sub sloganul "Arta ne (re)UNEŞTE la Alba Iulia", "artFEST 100", finanţat de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu 400.000 de lei, îşi propune să (re)unească artişti de pretutindeni care să interacţioneze prin artă, să dezbată teme de interes comun şi să stabilească direcţii pentru posibile colaborări.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
23 °C
cer senin
Umiditate:73 %
Vint:1,62 m/s
Mon
24 °C
Tue
21 °C
Wed
18 °C
Thu
21 °C
Fri
21 °C

Curs oficial BNM 21 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0000
USD 17.6166 -0.0000
RON 4.1748 -0.0000
UAH 0.6762 -0.0000
RUB 0.2797 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău