Activiștii susțin că obiectivul G20, de reducere a deșeurilor din plastic, nu echilibrează producția excesivă

  • 01 Iulie 2019 10:17
Activiștii susțin că obiectivul G20, de reducere a deșeurilor din plastic, nu echilibrează producția excesivă

Activiștii au aplaudat un obiectiv stabilit de grupul celor 20 de economii mari, de a reduce deșeurile din plastic ce ajung în ocean pentru a ajunge la zero în 2050, dar au afirmat că acesta evită să ajungă în miezul problemei - reducerea din pornire a producției de plastic de unică folosință.

Ei au mai afirmat de asemenea că data stabilită ca obiectiv este mult prea îndepărtată și că numărul de pași propuși de G20 este unul variabil, nestabilit prin lege, drept care acesta limitează eficiența măsurii.

"Este o direcție bună", a declarat Yukihiro Misawa, manager al politicilor legate de plastic în WWF Japonia. "Dar se concentrează prea mult pe gestionarea deșeurilor. Cel mai important lucru este reducerea cantității excesive de plastic produs la nivel global", a afirmat el. Lumea a produs aproximativ 242 milioane de tone de deșeuri din plastic în 2016, potrivit Băncii Mondiale. Aproximativ opt milioane de astfel de deșeuri intră anual în oceane, iar China și Indonezia sunt cei mai mari vinovați, potrivit unui studiu publicat în Science.

Deșeurile din plastic ajunse în ocean au generat furia publică după răspândirea imaginilor cu plaje pline de gunoaie și animale moarte, cu stomacul plin de plastic. Gazda summitului G20, premierul nipon, Shinzo Abe, a dorit să facă din această problemă o prioritate a întâlnirii de la Osaka, din cursul acestui final de săptămână. El a afirmat că dorește ca Japonia să conducă lumea în această misiune, inclusiv prin dezvoltarea de ambalaje biodegradabile și alte alternative inovatoare. Comunicatul final emis duminică a susținut că grupul a adoptat "Viziunea Oceanului Albastru de la Osaka", de a reduce deșeurile din plastic deversate în ocean până la zero, până în 2050, dar nu a furnizat detalii despre modul în care obiectivul va fi atins. Activiștii au afirmat că, pentru ca aceste obiective să fie atinse, este nevoie de implicarea legilor. Pentru a atinge obiectivele, Japonia a declarat că va oferi țărilor în curs de dezvoltare ajutor financiar și practic pentru a își construi capacitatea de a face față deșeurilor din plastic și pentru a crea planuri naționale. Va oferi de asemenea educație de gestionare a deșeurilor pentru 10 000 de oficiali din întreaga lume, până în 2025.

Numeroase țări, printre care peste 24 de țări din Africa, au interzis pungile de plastic iar UE a votat să scoată în afara legii 10 articole de unică folosință, printre care paiele și tacâmurile de plastic, începând cu 2021. Japonia, care este pe ocul doi, după Statele Unite, la consumul de ambalaje de plastic, analizează o lege care ar cere vânzătorilor să taxeze clienții pentru pungile de plastic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău