Acte legislative, adoptate „pe bandă rulantă” de Parlament, în sesiunea de toamnă
-
03 Ianuarie 2017 21:13
Parlamentul a aprobat în sesiunea de toamnă 98 de acte legislative. Dintre acestea 76 sunt legi, iar 22 sunt hotărâri, transmite IPN.
Din cele 76 de legi aprobate 50 sunt pentru modificarea altor legi, 16 sunt legi de bază, iar 10 sunt ratificări de acte.
În această sesiune deputații au votat în lectură finală proiectul Bugetului Public Național (BPN) pentru anul 2017, cu venituri de 51,1 miliarde de lei și cheltuieli de 55,4 miliarde de lei. Deficitul bugetar este de 4,3 miliarde lei sau 3% din PIB.
La fel, Parlamentul a votat în două lecturi proiectul de lege prin care a prelungit termenul pentru comerțul cu amănuntul în bază de patentă până la 31 decembrie 2018.
Deputații au mai votat în lectură finală proiectul de lege pentru reformarea sistemului de pensii. Femeile și bărbații din Republica Moldova vor ieși la pensie la vârsta de 63 de ani, iar stagiul de cotizare va crește până la 34 de ani.
Parlamentul a aprobat două împrumuturi de stat de la Fondul Monetar Internațional, unul în mărime de aproape 44 de milioane de dolari și celălalt de circa 59 de milioane de dolari, pentru finanțarea deficitului bugetar de stat.
De notat, la începutul sesiunii parlamentare, pe 26 septembrie, Guvernul și-a angajat răspunderea pentru un pachet de șapte legi, adoptarea cărora era o condiție pentru semnarea acordului de finanțare cu Fondul Monetar Internațional. Angajarea răspunderii Guvernului este o modalitate de adoptare a legilor fără a le supune votului în Parlament. Legile se consideră adoptate dacă de la angajarea răspunderii în 72 de ore Parlamentul nu înaintează și nu votează o moțiune de cenzură.
Cele șapte legi pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în septembrie vizează redresarea și rezoluția băncilor, Depozitarul central unic al valorilor mobiliare, modificări la Legea cu privire la Banca Națională, modificarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale și bugetului asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru anul 2016. În pachetul respectiv este legea care prevede transformarea în datorie publică a creditelor acordate de către BNM, sub garanția statului, celor trei bănci devalizate.
Sesiunea de toamnă a început pe 23 septembrie și s-a încheiat pe 23 decembrie.