Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE, constituțional

  • 09 Octombrie 2014 14:06
Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE, constituțional

Curtea Constituțională a confirmat joi, 9 octombrie, legalitatea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Mai mult, instanța a decis că orientarea europeană a Republicii Moldova este un element al identității constituționale a Republicii Moldova.

Sesizarea privind constituționalitatea Acordului de asociere a fost depusă de deputați comuniști care susțin că prevederile acestuia ar atenta la suveranitatea Republicii Moldova, ar încălca statutul de neutralitate a țării și ar ignora existența unei regiuni secesioniste în stânga Nistrului. Curtea Constituțională a respins aceste acuzații. 

”În sensul Declarației de independență a Republicii Moldova și art 1 din Constituție orientarea spre spațiul valroic democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova” a declarat președintele Curții, Alexandru Tănase.

Reprezentantul PCRM la Curte, Igor Vremea, a calificat decizia instanței drept una politică. În opinia sa, Curtea nu ar ține cont de opinia a cel puțin jumătate din cetățeni care nu-și doresc apropierea de Uniunea Europeană. El a sugerat că dacă PCRM va veni la putere, va modifica prevederile acestui acord sau chiar îl va abroga.

”Curtea de fapt și-a asumat deopotrivă cu Coaliția de guvernare întraga responsabilitate față de consecințele care vor rezulta din acest Acord. Iar noi, clar că după 30 noiembrie ne angajăm să ținem cont și să acționăm anume în spiritul și conform voinței, interesului cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat reprezentatul PCRM, Igor Vremea.

Pe de altă parte, ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Iulian Groza, a precizat că Acordul îi oferă mai multe oportunități Republicii Moldova, dând ca exemplu faptul că producătorii moldoveni vor putea exporta mărfuri fără taxe în comunitatea europeană. În schimb Republica Moldova păstrează taxele la mărfurile de import.

”Acordul de asociere nu obligă Republica Moldova să elimine imediat tarifele vamale dar oferă o perioadă de tranziție suficientă pentru cele mai sensibile sectoare. De exemplu, cu referire la sectorul agroalimentar – sunt perioade de tranziție pentru a asigura punerea în aplicare a acestor condiții de la 3 la 10 ani. Republica Moldova are posibilitatea să exporte pe piața UE produse fără tarife vamale și fără taxe de intrare dar Republica Moldova va menține taxele pentru acele produse”, a declarat Iulian Groza. 

Amintim că Acordul de asociere, care îl cuprinde și pe cel de liber schimb și care permite exportul fără taxe a produselor moldovenești în spațiul comunitar, a intrat provizoriu în vigoare de la 1 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău