Acordul cu UE nu crează incompatibilități cu zona de liber schimb din cadrul CSI
-
23 Iunie 2014 15:23
Semnarea Acordului de Asociere, vineri, pe 27 iunie, este o oportunitate de a moderniza Republica Moldova, instituțiile politice și economia națională.
Exemplul României, Cehiei sau Țărilor Baltice arată că impactul și evoluțiile ulterioare vor fi pozitive. Declarațiile au fost făcute de către premierul Iurie Leancă la o reuniune informală în Delta Dunării.
Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană întâmpină, în Republica Moldova nu doar o anumită reticență, dar și rezistență din partea mai multor partide politice care-și bazează discursul pe elemente speculative și chiar manipulatorii, este de părere primul-ministru Iurie Leancă. Astfel, una dintre provocările actualei guvernări este de a comunica mult mai insistent cu cetățenii Republicii Moldova despre efectele benefice ale acestui acord. Oficialul a subliniat faptul că zona de liber schimb cu Uniunea Europeană nu crează incompatibilități cu zona de liber schimb din cadrul CSI. Autoritățile fiind dispuse să continue relațiile comerciale atât cu Federația Rusă, cât și cu statele membre ale Uniunii Vamale.
Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb este o etapă importantă în parcursul european al Republicii Moldova. Obiectivul național este ca până în 2019, an în care prin rotație, președenția Uniunii Europene îi va reveni României, Republica Moldova să se modernizeze, și să se transforme într-un stat eligibil pentru aderarea la Uniunea Europeană, susține premierul Iurie Leancă.
Vă reamintim că Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb cu Uniunea Europană va fi semnat de către Republica Moldova și Georgia, pe 27 iunie, la Bruxelles. În aceeași zi Ucraina, care a semnat în martie partea politică a aceluiași acord, urmează să semneze partea economică a documentului.