Acordul adițional la protocolul de înfrățire între Chișinău și București, votat unanim în CMC

  • 15 Ianuarie 2020 13:28
Acordul adițional la protocolul de înfrățire între Chișinău și București, votat unanim în CMC

Consilierii municipali din Chișinău au votat unanim un acord adițional la protocolul de înfrățire încheiat în 1999 cu municipiul București.

La ședința CMC a participat o delegație din România, din care au făcut parte 16 consilieri și viceprimarul de București, Aurelian Bădulescu. Primăriile vor colabora în mai multe domenii: urbanism, mobilitate urbană, asistență socială sau cultură.

Acordul a fost semnat de primarul Chișinăului Ion Ceban și de viceprimarul de București Aurelian Bădulescu.

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate a propus ca din document să fie eliminat numele lui Ion Ceban ca persoană responsabilă de îndeplinirea acordului, însă nu a primit susținerea necesară. Liberalii au făcut referire la o rezoluție a Parlamentului European care condamnă regimurile totalitare, crimele de război și înțelegerea sovieto-germană din 23 august 1939. Consilierul Ion Cebanu de la PL a insistat ca anume acest principiu să stea la baza acordului dintre ambele orașe românești, însă nici propunerea sa nu a acumulat destule voturi.

„Municipiul Chișinău și municipiul București se implică în procesul de reintegrare națională prin mijloace pașnice, democratice, respectând statul de drept, ca reparație morală și ca formă de cinstire a celor care au suferit în urma celui de al doilea Război Mondial, cât și de pe urma Pactului Ribbentrop-Molotov”, a afirmat Ion Cebanu.

Primarul Ion Ceban i-a răspuns consilierului liberal că inițiativa sa iese din cadrul legislativ și ar putea duce la destrămarea acordului.

„Ne dorim să avem un document care să nu fie contestat de Cancelaria de Stat, de eventuale partide politice, de oricine are acest drept. Există proceduri legislative, există legea. În momentul în care avem abateri de la lege, putem să avem surprize”, a spus Ceban.

De altă parte, reprezentanții municipalității bucureștene s-au arătat deschiși de a colabora cu fiecare consilier, în beneficiul chișinăuienilor.

„Primăria municipiului București și Consiliul General al municipiului București, sunt deschise pentru orice solicitare individuală a fiecărui consilier municipal. Vă recomandăm și încurajăm relațiile interpersonale, astfel încât problemele să fie rezolvate în timp real”, a menționat Aurelian Bădulescu.

Anterior, Primăria municipiului București i-a donat Chișinăului două autobuze, peste 2000 de cărți bibliotecii municipale, a finanțat cu peste 900 de mii de euro reabilitarea scării de granit din parcul Valea Morilor și a organizat schimburi de experiență pentru elevi. Potrivit legii finanțelor publice locale din România, primăriile de peste Prut au dreptul să finanțeze proiecte ale autorităților locale din Republica Moldova, dacă au semnate acorduri de înfrățire.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău