Acord post-Brexit: Barnier lasă să se înțeleagă că ar mai fi necesare "săptămâni" de negociere, dar Londra este încrezătoare

  • 13 Octombrie 2020 16:50
Acord post-Brexit: Barnier lasă să se înțeleagă că ar mai fi necesare

Negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a lăsat să se înțeleagă marți că încheierea unui acord comercial cu Regatul Unit ar putea să mai dureze "săptămâni", cu două zile înainte de termenul-limită fixat de Londra pentru ajungerea la un compromis, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"UE va continua să depună eforturi pentru un acord echitabil în zilele și săptămânile care urmează", a postat el pe Twitter la finalul unei întâlniri cu miniștrii afacerilor europene ai UE, la Luxemburg.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a fixat pentru 15 octombrie - prima zi a unui summit UE la Bruxelles - data-limită pentru a decide sau nu continuarea discuțiilor. În ceea ce-i privește, europenii și-au dat termen până la sfârșitul lunii.

La întâlnirea sa cu miniștrii europeni, Barnier susține că a primit "confirmarea unei puternice unități a UE" înaintea summitului de joi și vineri, consacrat în parte acestei probleme.

Francezul a subliniat din nou la reuniune importanța menținerii regulilor de concurență echitabilă cu Regatul Unit, a găsirii unui bun compromis privind pescuitul și a încheierii unui acord solid în materie de guvernanță a înțelegerii.

Aceste trei priorități ale UE constituie și principalele puncte de blocaj în discuții, care au început în luna martie între Londra și Bruxelles.

"Negocierile sunt constructive, dar mai durează", le-a explicat Barnier reprezentanților statelor membre, potrivit unei surse europene.

Potrivit unor surse concordante, el a făcut, de asemenea, apel la încredere, transparență și unitate între cele 27 de state membre până la finalul convorbirilor.

"Suntem, sincer, într-un stadiu foarte critic al negocierilor și suntem sub o presiune extremă. Timpul presează", a subliniat Michael Roth, adjunctul ministrului german pentru afaceri europene, care a făcut apel la Regatul Unit să facă "progrese substanțiale" în cele trei puncte de blocaj.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a dorit să reamintească "necesitatea unei poziții foarte unite a celor 27", dar și "foarte ferme" privind prioritățile sale, în special pescuitul, un subiect politic foarte sensibil pentru Paris și alte câteva state membre, precum Belgia, Olanda, Irlanda și Danemarca.

Pe de altă parte, ministrul britanic de externe Dominic Raab a declarat marți, în parlamentul de la Londra, că speră că divergențele pot fi depășite înainte de summitul UE din această săptămână, potrivit Reuters.

"Perspectivele pentru un acord există", a declarat Raab în Camera Comunelor, când a fost întrebat despre probabilitatea ajungerii la un acord înainte de summitul UE, care începe pe 15 octombrie.

"Sunt încrezător că putem elimina divergențele, dar în cele din urmă vor fi necesare aceeași bunăvoință, același pragmatism și aceeași flexibilitate din partea UE, pe care Regatul Unit și acest prim-ministru le-au arătat", le-a spus Raab deputaților britanici.

După ce Regatul Unit a părăsit oficial UE pe 31 ianuarie, convorbirile între Londra și Bruxelles pentru încheierea unui acord de liber-schimb, care ar intra în vigoare la sfârșitul perioadei de tranziție ce se încheie la sfârșitul anului, bat pasul pe loc, lăsând să planeze riscul unui "no deal" potențial devastator pentru economie.

Negocierile au fost reluate luni, la Bruxelles, de manieră "intensivă", potrivit UE, după ce s-au derulat o săptămână la Londra.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
2
Sun
0
Mon
-0
Tue
0
Wed
-0
Arhivă Radio Chișinău