Acord pentru prelungirea cu un an a certificatului COVID-19 al UE

  • 14 Iunie 2022 09:56
Acord pentru prelungirea cu un an a certificatului COVID-19 al UE

Parlamentul European (PE) și statele membre au convenit luni să prelungească cu un an, până în iunie 2023, regulamentul privind certificatul digital COVID-19 al UE pentru călătoriile în interiorul Uniunii, au anunțat instituțiile europene, scrie AFP, citat de AGERPRES.

Multe state membre au încetat să îl solicite la intrarea pe teritoriul lor. Dar "legislatorii europeni vor să garanteze că cetățenii europeni se pot deplasa liber în cazul în care apare o nouă variantă îngrijorătoare", a explicat PE într-un comunicat.

Regulamentul de implementare a acestui certificat sanitar comun, atestând vaccinarea împotriva COVID-19, un test negativ sau o infecție în ultimele șase luni, a intrat în vigoare la 1 iulie 2021 și urma să expire la 30 iulie 2022. Comisia a propus în februarie să îl prelungească cu un an.

"Situația epidemiologică se poate schimba rapid, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost un instrument cheie pentru a ne ajuta să traversăm situații fluctuante", a explicat comisarul european responsabil cu dosarul, Didier Reynders.

"Suntem hotărâți să revenim la libera circulație fără restricții și salutăm decizia unor state membre de a ridica toate restricțiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID-19", a continuat el.

Cu toate acestea, "acordul la care s-a ajuns astăzi ne va ajuta în continuare să facilităm călătoriile libere și în siguranță, dacă o creștere a infecțiilor obligă statele membre să reintroducă temporar restricții", a subliniat comisarul.

Acordul politic la care s-a ajuns luni seara mai trebuie aprobat oficial de Parlamentul European și de Consiliul UE (reprezentând statele membre), pentru a fi aplicat de la 30 iunie.

La sfârșitul lui 2022, Comisia va trebui să publice un raport privind certificatul COVID-19, care va putea fi însoțit de o propunere de scurtare a perioadei de aplicare a regulamentului, în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Thu
23
Fri
22
Sat
25
Sun
28
Mon
29
Arhivă Radio Chișinău